szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon keresztbe tesznek a Molnak az új tervezettel. A Mol–kormány, vagy inkább Mol–Lázár-összecsapásnak az Árpád hídi magasház-projekt is áldozatul eshet.

Nem akad Pesten olyan épület a Bazilika kupoláján kívül, ahonnan a főváros látképében gyönyörködhetnénk, panorámapontként csak a budai domboldal funkcionál. A Bazilika 96 méteres magassága mindig is sorvezetőként szolgált az építészeti magassági korlát felállításában; a hatályos szabályzat szerint Buda védett részein és a Hungária körúton belül maximum 30 méter, egyébként általában 55 méter a magassági korlát, így például a Várból szemlélve a Bazilika tornya továbbra is kiemelkedik.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a külsőbb kerületekben a magassági korlátozás nem egységes, a Lágymányosi-öbölben például 65 méteres volt. Ezt azonban az Árpád híd környéki irodafejlesztések területére vonatkozó határértékkel együtt megemelték 90, illetve 120 méterre. Egyes szakemberek szerint ez a tendencia folytatódni fog, mások szerint minden eszközzel harcolni kellene ellene, mivel Budapesten bőven van hely a horizontális terjeszkedésre, illetve inkább a meglévő lakások és irodák korszerűsítése lenne észszerű az építkezések helyett.

A magassági határ egykor parázs vitákat kiváltó témája nagyjából tíz éve lerágott csontnak számít, most azonban megint előkerült a Mol Kopaszi-gátra tervezett magasháza kapcsán. A BudaPart projektben egy 217 ezer nm-es beépített területtel és 195 ezer nm-es parkkal rendelkező városrészt építenek, mely komplex funkciókkal bír: a kereskedelmi részeket és a 2900 lakást a zajvédelem miatt irodaházak ölelik majd körül. Az épületek nem lesznek egyforma magasságúak, a változatos esztétikai megjelenés és a benapozottság is ezt követeli. A látképből kiemelkedik majd a Mol új székháza, melyet a Foster+Partners iroda 120 méter magasra tervezett.

A fővárosi szabályozási tervben először azért kellett módosítást eszközölni, mert nem lehetett kevesebb a zöldterület és több a beépítés, mint a már fennálló szabályozási terv előírásai. A végleges koncepcióban azonban nőtt a zöldfelületek aránya, így szükséges vált az épületmagasság emelése is. A döntés értelmében tehát a Hungária körúton kívül lehet építeni magasházat.

©

A december elején benyújtott területrendezési törvény módosítása viszont megtiltaná, hogy 65 méternél magasabb épületeket lehessen felhúzni a városban. Ha ez a szabály érvénybe lép, nem épülhet meg sem a Mol toronyháza, sem a HB Reavis nevű szlovák cég Váci útra tervezett 90 méter magas épülete, jóllehet előbbi céggel mély kapcsolatot ápol a kormány, az utóbbi projektet pedig kiemelt beruházássá akarták nyilvánítani.

A törvénymódosítást Lázár János nyújtotta be, pedig októberben még visszavonulót fújt; bár addig a toronyház ellen volt, az őszi kormányinfón úgy nyilatkozott, "nagy szerencséje azoknak, akik építkezni akarnak, hogy az illetékes önkormányzatok adhatnak ki építési engedélyeket".

Míg Lázár az álláspontját váltogatja, a kormányból más inkább nem nyilatkozik egyértelműen. Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára sem volt hajlandó minősíteni a beruházást a Népszava kérdésére, mindössze annyit mondott, hogy „a területrendezési törvény hamarosan várható elfogadása után senki sem építhet 65 méternél magasabb toronyházat, de a parlament előtt fekvő szabálytervezet szerzett jogokat nem vesz el”.

A Mol viszont még nem kapta meg az építési engedélyt a magasházra, ahogy a HB Raevis sem.

A Mol a Népszava megkeresésére egy több hónapja ismételgetett nyilatkozatot küldött újra, ami szerint „a Kopaszi-gát mellé tervezett Mol-székház területe a hatályos jogszabályok és törvényi előírás szerint megfelel az érvényes fővárosi és kerületi szabályozásnak; a Mol minden esetben, így ezúttal is a szabályok szerint jár el; a Mol tulajdonában álló telken épülő irodaház tervezési és építési munkálatai az eredeti ütemterv szerint haladnak, így az új székház előreláthatólag 2021-re elkészül”.

A HB Reavis lapunknak elmondta, ők mindenképpen a hatályos törvények szerint fognak építkezni, s mivel az építési kérelmet még ne nyújtották be, egyelőre kivárnak. A HB fejlesztéséhez egyébként két másik épület is tartozik, egy 30 és 65 méteres, ezek az építési engedély birtokában már a kivitelezés első szakaszában járnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári szerint beérett a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Rétvári szerint beérett a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Péterfalvi a facebookos poszttörlésekről: Ez beavatkozás egy ország alkotmányos gyakorlatába

Péterfalvi a facebookos poszttörlésekről: Ez beavatkozás egy ország alkotmányos gyakorlatába

Két hét múlva már elkezdhetnek oltani az orosz vakcinával

Két hét múlva már elkezdhetnek oltani az orosz vakcinával