Egyetlen pályázó, összeférhetetlenség: ezt írta az OLAF a kecskeméti Elios-ügyről

Egyetlen pályázó, összeférhetetlenség: ezt írta az OLAF a kecskeméti Elios-ügyről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ahogy korábban megírtuk, Kecskeméten nem tekinthettek be ellenzéki képviselők az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) Elios-ügyben érkezett dokumentumokba. A 24.hu birtokába került OLAF-jelentés azonban tartalmazza a város közvilágítás-korszerűsítésének második üteméről szóló megállapításokat, amelyeket most nyilvánosságra is hozott.

A lap azt írja, a kecskeméti közbeszerzés első ütemének összköltségét 575, a másodikét 413 millió forintra becsülték, a városnak a projekt 15 százalékát kellett önerőből biztosítania, amit a Lázár János vezette Miniszterelnökség – ez esetben is – átvállalt. Az uniótól Kecskemét végül 483 és 346 millió forint támogatást kapott a beruházásra.

Ebből előbb 3053, majd 2239 darab lámpát kellett felszerelni, a kiírás szerint éppen olyat, amelynek a technikai leírása megegyezett az Elios gyakori beszállítója, a Tungsram-Schréder által gyártottéval.

A közbeszerzés előkészítését a városban a Tender-Network Zrt. végezte, akárcsak Hódmezővásárhelyen, ahol az Elios először nyert el ilyen típusú megrendelést. Ott a cég nemcsak az önkormányzatnak, hanem a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak is végzett projektmenedzseri feladatokat.

A pályázatra egyetlen ajánlat, az Eliosé érkezett, a szerződést 2014. április 22-én kötötték meg mindkét ütemre, összesen 413 238 884 forintra. A lap kiemelte: az Elios alvállalkozója mindkét ütemben a Simó Villamossági Kft. volt, amellyel kapcsolatban több szabálytalanságot is megállapított az OLAF, egyebek mellett azt, hogy a cég tulajdonosa, Horváth Dezső a közbeszerzés előkészítésében, majd a kivitelezésben is dolgozott. A kiviteli terveket a Polár Stúdió Kft. készítette, amellyel kapcsolatban az OLAF a hévízi projektben állapított meg furcsaságokat, a lámpákat pedig a Tungsram-Schréder szállította.

A projektmenedzseri feladatokat Kecskeméten az Eupro Kft. látta el, amely Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége. A karbantartási feladatokat egy másik Hamarhoz kötődő cég, a Sistrade végezheti a városban a Polár Stúdióval közösen. Az OLAF a dokumentumban Kecskemét figyelmét is felhívta arra, hogy a felszerelt lámpák karbantartása már most drágább, mint amivel eredetileg számoltak.

Hozzászólások