Kiállt Orbán Viktor mellett a francia nagykövet, az állásába kerülhet

Kiállt Orbán Viktor mellett a francia nagykövet, az állásába kerülhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Élesen bírálta a magyar kormány politikáját Emmanuel Macron francia államfő.

A budapesti francia nagykövet visszahívását is kilátásba helyezte Emmanuel Macron arra az esetre, ha a diplomata nyíltan kiáll Orbán Viktor politikája mellett. A francia államfő erről a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón beszélt.

Eric Fournier nagykövet egy saját kormányának intézett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyarországi helyzetet, és arra jutott, hogy az Orbán Viktort populistának bélyegző vélemények csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai. A magyargyűlölet forrása pedig az irigység. Az antiszemitizmus erősödését is fikciónak tartotta a diplomata, aki szerint ez csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a „franciaországi és németországi muszlimok antiszemitizmusáról”.

A jegyzetet a Mediapart francia internetes oldal szerezte meg, és közölt belőle pénteken részleteket.

„Egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem” – kelt ki Macron, aki – egy olyan csúcs után, amelynek fő témája éppen a migráció volt – azt is megerősítette: nem tart elfogadhatónak semmilyen nacionalista megoldást a menekültpolitikában. A tájékoztatón egyébként elismételte azt a véleményét is, amely szerint elfogadhatatlan az EU-ban, ha egy ország nem veszi ki a részét a szolidaritásból, viszont elvárja a pénzügyi támogatást. Azért viszont köszönetet mondott, hogy a visegrádi országok késznek mutatkoztak a kompromisszumra a találkozón.

Fournier nagykövet kijelentésével kapcsolatban pedig azt mondta: ha nyilvánosan tette a kijelentést, kész visszavonni a megbízatását, ha pedig csupán a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de attól még nem ért vele egyet.

 

Hozzászólások