szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Májusban váratlanul elbontották a margitszigeti teniszstadiont, és kivágtak jó pár fát körülötte, egyelőre azonban nem épül a helyén semmi. A margitszigeti teniszstadion kérdése nincs lezárva, de ma már egy visszabontható komplexumban gondolkoznak.

Mint megírtuk, májusban kivágtak egy halom fát a Margitszigeten a régi teniszstadion bontása miatt. Régóta tervben van már, hogy építsünk egy új teniszstadiont valahol, mivel Budapesten rendezik a 2019-es Hungarian Open ATP World Tour tenisztornát, és mivel nincs a nemzetközi teniszversenyek (ATP, WTA) kritériumának megfelelő állandó létesítmény, eddig ideiglenes helyszíneken bonyolítottuk le az ilyen nemzetközi versenyeket.

©

A legutóbbi Davis Kupa-versenyt például a Lurdy-ház parkolójában felállított pályán rendezték.

A kormány a jövő tavaszi verseny helyszíneként egy 2017. június 2-ai határozatban eleve a Margitszigetet jelölte meg helyszínnek,

ezt fogadta el előzetesen az ATP is, a tavaszi versenyt tehát csak egy ott épült létesítményben rendezhetnénk meg.

Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára lapunk kérdésére azt mondta:

a budapesti tenisz versenyhelyszín építésének ügyében folyamatban van egy elég előrehaladott egyeztetés a kormány, a magyar és a két nemzetközi teniszszövetség (ATP, WTA) között – az ügyben a közeljövőben várható döntés.

Szabálytalanul tarolták le a területet, azóta nagy a csend

Még februárban, ritka gyorsasággal döntött a parlament a Margitszigetre építendő teniszstadionról, a határozatot azonban röviddel az elfogadás után Áder János államfő és Tarlós István főpolgármester is megvétózta, mondván, hogy az nem veszi figyelembe a sziget adottságait. Ezután teljesen váratlanul érte a lakosságot a területen elkövetett fakivágás, erre a főpolgármesteri hivatal is azt mondta, nem adtak rá engedélyt, és utólag az Állami Számvevőszék is elmarasztalta a műveletet. A munkálatokat a Nemzeti Sportközpontok végezte, a kivitelező történetesen a Tiborcz István-közeli cég, a WHB volt.

Így nézett ki a terület a fakivágás után, azóta nem változott semmi a helyszínen:

Megkérdeztük a bontást végző Nemzeti Sportközpontokat, hogy végül épül-e új létesítmény a helyszínen, és ha igen, milyen. Ők megkeresésünkre annyit közöltek:

a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósításáról szóló, tavaly nyári kormányhatározat szerinti a fejlesztés megkezdése érdekében a teniszstadion területén a bontási munkák befejeződtek, jelenleg a műszaki átadás-átvétel zajlik.

Tarlós István főpolgármester korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta erre vonatkozó kérdésünkre, az ügyben eljárás indult, és "lesznek következményei". Megkerestük tehát most is a főpolgármesteri hivatalt, azt tudakolva, hogyan áll az ügyben folytatott vizsgálat, ám ők az ügyben vizsgálódó fővárosi kormányhivatalhoz irányítottak bennünket, ahonnan viszont cikkünk megjelenéséig nem kaptunk semmilyen választ.

Kérdeztük a rendőrséget is a fakivágások utáni nyomozásról, ők megkeresésünkre annyi írtak:

a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat természetkárosítás bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, a május 8-a óta tartó nyomozásban gyanúsított kihallgatása eddig nem történt.

Teniszszövetség: soha senki nem akart óriásstadiont a Margitszigetre

Richter Attila lapunk kérdésére azt is elmondta: tévedés volt, ami a médiában megjelent a 26 méteres, Margitszigetre tervezett teniszstadionról, soha nem is volt szó ekkora létesítményről. Szerinte a margitszigeti stadionra vonatkozó jelenlegi elképzelések

mindenképpen egy zöld, a sziget adottságait figyelembe vevő koncepciót vázolnak fel: a nagy nemzetközi versenyek idejére ideiglenes mobillelátókkal bővíthető, redukált létesítmény épülhetne csak, mely az év többi részében egy kis teniszklubként üzemelne.

Ez egyáltalán nem terjeszkedne túl azon a területen, melyen korábban is teniszstadion állt. A főtitkár hozzátette azt is, a Margitszigetre a nagy versenyek idejére sem jöhetne be senki autóval, a helyszínre érkező sportolók, csapataik, és a nézők szállítását kishajókkal, elektromos autókkal és elektromos kisbuszokkal oldanák meg.

©

Ez a terv tehát gyökeresen különbözik attól, ami a törvényben – és a médiában – megjelent, és amelyben az szerepelt, hogy figyelmen kívül lehet hagyni egy sor a Margitszigetre vonatkozó jelenlegi szabályozást – árvízvédelmi, környezeti stb. –, és be lehetne jönni autóval is a szigetre a rendezvények idejére.

Több stadion is épülhet – majd

Továbbra is nyitva áll azonban két kérdés: épül-e egy másik, jóval nagyobb komplexum valahol máshol a városban, amely alkalmas lesz végre nemzetközi teniszversenyek rendezésére egy, a Margitszigetnél megfelelőbb helyen, abban az esetben ugyanis nem kellene ügyelni a létesítmény méreteire sem.

Illetve nyitott kérdés az is, hogy mi lesz a margitszigeti, már ledózerolt létesítmény helyén. Építenek ide egy másik, sokkal kisebb teniszcentrumot, vagy így marad a letarolt terület. Ezekre a kérdésekre a következő hetekben születhetnek meg a válaszok. Jelenleg annyi biztos: hónapok óta nagy a hallgatás az ügyben, és még nem épült semmi a Margitszigeten.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
4,6 milliárd forintot követel a Demján-örökösöktől Nyúl Sándor

4,6 milliárd forintot követel a Demján-örökösöktől Nyúl Sándor

Akkor sem áll le az F1, ha lesznek fertőzések

Akkor sem áll le az F1, ha lesznek fertőzések

Beszállhat az állam a háziorvosi ellátásba, de kötelező államosítás nem várható

Beszállhat az állam a háziorvosi ellátásba, de kötelező államosítás nem várható