szerző:
Zelki Benjámin

Májusban váratlanul elbontották a margitszigeti teniszstadiont, és kivágtak jó pár fát körülötte, egyelőre azonban nem épül a helyén semmi. A margitszigeti teniszstadion kérdése nincs lezárva, de ma már egy visszabontható komplexumban gondolkoznak.

Mint megírtuk, májusban kivágtak egy halom fát a Margitszigeten a régi teniszstadion bontása miatt. Régóta tervben van már, hogy építsünk egy új teniszstadiont valahol, mivel Budapesten rendezik a 2019-es Hungarian Open ATP World Tour tenisztornát, és mivel nincs a nemzetközi teniszversenyek (ATP, WTA) kritériumának megfelelő állandó létesítmény, eddig ideiglenes helyszíneken bonyolítottuk le az ilyen nemzetközi versenyeket.

©

A legutóbbi Davis Kupa-versenyt például a Lurdy-ház parkolójában felállított pályán rendezték.

A kormány a jövő tavaszi verseny helyszíneként egy 2017. június 2-ai határozatban eleve a Margitszigetet jelölte meg helyszínnek,

ezt fogadta el előzetesen az ATP is, a tavaszi versenyt tehát csak egy ott épült létesítményben rendezhetnénk meg.

Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára lapunk kérdésére azt mondta:

a budapesti tenisz versenyhelyszín építésének ügyében folyamatban van egy elég előrehaladott egyeztetés a kormány, a magyar és a két nemzetközi teniszszövetség (ATP, WTA) között – az ügyben a közeljövőben várható döntés.

Szabálytalanul tarolták le a területet, azóta nagy a csend

Még februárban, ritka gyorsasággal döntött a parlament a Margitszigetre építendő teniszstadionról, a határozatot azonban röviddel az elfogadás után Áder János államfő és Tarlós István főpolgármester is megvétózta, mondván, hogy az nem veszi figyelembe a sziget adottságait. Ezután teljesen váratlanul érte a lakosságot a területen elkövetett fakivágás, erre a főpolgármesteri hivatal is azt mondta, nem adtak rá engedélyt, és utólag az Állami Számvevőszék is elmarasztalta a műveletet. A munkálatokat a Nemzeti Sportközpontok végezte, a kivitelező történetesen a Tiborcz István-közeli cég, a WHB volt.

Így nézett ki a terület a fakivágás után, azóta nem változott semmi a helyszínen:

Megkérdeztük a bontást végző Nemzeti Sportközpontokat, hogy végül épül-e új létesítmény a helyszínen, és ha igen, milyen. Ők megkeresésünkre annyit közöltek:

a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósításáról szóló, tavaly nyári kormányhatározat szerinti a fejlesztés megkezdése érdekében a teniszstadion területén a bontási munkák befejeződtek, jelenleg a műszaki átadás-átvétel zajlik.

Tarlós István főpolgármester korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta erre vonatkozó kérdésünkre, az ügyben eljárás indult, és "lesznek következményei". Megkerestük tehát most is a főpolgármesteri hivatalt, azt tudakolva, hogyan áll az ügyben folytatott vizsgálat, ám ők az ügyben vizsgálódó fővárosi kormányhivatalhoz irányítottak bennünket, ahonnan viszont cikkünk megjelenéséig nem kaptunk semmilyen választ.

Kérdeztük a rendőrséget is a fakivágások utáni nyomozásról, ők megkeresésünkre annyi írtak:

a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat természetkárosítás bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, a május 8-a óta tartó nyomozásban gyanúsított kihallgatása eddig nem történt.

Teniszszövetség: soha senki nem akart óriásstadiont a Margitszigetre

Richter Attila lapunk kérdésére azt is elmondta: tévedés volt, ami a médiában megjelent a 26 méteres, Margitszigetre tervezett teniszstadionról, soha nem is volt szó ekkora létesítményről. Szerinte a margitszigeti stadionra vonatkozó jelenlegi elképzelések

mindenképpen egy zöld, a sziget adottságait figyelembe vevő koncepciót vázolnak fel: a nagy nemzetközi versenyek idejére ideiglenes mobillelátókkal bővíthető, redukált létesítmény épülhetne csak, mely az év többi részében egy kis teniszklubként üzemelne.

Ez egyáltalán nem terjeszkedne túl azon a területen, melyen korábban is teniszstadion állt. A főtitkár hozzátette azt is, a Margitszigetre a nagy versenyek idejére sem jöhetne be senki autóval, a helyszínre érkező sportolók, csapataik, és a nézők szállítását kishajókkal, elektromos autókkal és elektromos kisbuszokkal oldanák meg.

©

Ez a terv tehát gyökeresen különbözik attól, ami a törvényben – és a médiában – megjelent, és amelyben az szerepelt, hogy figyelmen kívül lehet hagyni egy sor a Margitszigetre vonatkozó jelenlegi szabályozást – árvízvédelmi, környezeti stb. –, és be lehetne jönni autóval is a szigetre a rendezvények idejére.

Több stadion is épülhet – majd

Továbbra is nyitva áll azonban két kérdés: épül-e egy másik, jóval nagyobb komplexum valahol máshol a városban, amely alkalmas lesz végre nemzetközi teniszversenyek rendezésére egy, a Margitszigetnél megfelelőbb helyen, abban az esetben ugyanis nem kellene ügyelni a létesítmény méreteire sem.

Illetve nyitott kérdés az is, hogy mi lesz a margitszigeti, már ledózerolt létesítmény helyén. Építenek ide egy másik, sokkal kisebb teniszcentrumot, vagy így marad a letarolt terület. Ezekre a kérdésekre a következő hetekben születhetnek meg a válaszok. Jelenleg annyi biztos: hónapok óta nagy a hallgatás az ügyben, és még nem épült semmi a Margitszigeten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

Nincs a középkorúak krízisében Ken Block – itt a Gymkhana 10

210 milliárd euró az „önvédelmi erők rugalmas reagálási képességének fokozására” Japánban

210 milliárd euró az „önvédelmi erők rugalmas reagálási képességének fokozására” Japánban

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Öttusa-világbajnokság is lesz Magyarországon

Öttusa-világbajnokság is lesz Magyarországon