szerző:
hvg.hu/MTI

Az nem világos, miért van erre szükség. Az az ültetvény, amelyen a bejelentés elhangzott – mint azt itt a hvg.hu-n korábban bemutattuk – állami támogatások nélkül lett sikeres.

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) – közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen, Magyarország legnagyobb kiviültetvényén. Amikor tavaly jártunk a zalai vállalkozás kitalálójánál, Miklós Ákos Mártonnál, ő elmondta, autodidakta módon tanulta ki a kivitermesztést, mégis támogatás nélkül vágott bele, és rentábilis gazdaságot hozott össze.

Feldman Zsolt most arról beszélt, hogy a tárca lát lehetőséget a kivi és a füge magyarországi termesztésében, ezért kezdeményezte az EB-nél a termeléshez kötött, hektáralapú támogatás kiterjesztését. Közben elindult a gyümölcsfajták ültetési feltételeinek kidolgozása, így telepítési támogatásra is van esély.

Feldman hozzátette: a tervek szerint már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhetik igényüket a gazdálkodók, akik belevágnának a termesztésbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Vállalkozás

Csapást mért a magyar agráriumra a német bérpolitika

Véglegesen rábólintottak a németek a mezőgazdaságban kötelező minimálbérekre, ráadásul semmiféle járulékot nem kell fizetniük az agrárvállalkozóknak. Így a „napszámosok” 2800 forintot kereshetnek óránként, míg nálunk az 1000 forintos órabért is kevesen kereshetik meg.

hvg.hu Gazdaság

Nem volt dáridó az agrártárcánál

Egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére kiderült, a kormánytagokon kívül hány politikai kinevezettet, tanácsadót alkalmaz az Agrárminisztérium.

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt