szerző:
Lengyel Miklós

Az USA, Oroszország és Szaúd-Arábia több olajat termel, mint az OPEC 15 tagja együttvéve, vagyis Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Mohamed bin Szalman kezében van a világ legfontosabb energiapiaca. Ha hárman egyetértenek, akkor mindenkit le tudnak nyomni, de mi van akkor, ha nem?

Szaúd-Arábiának 73 dolláros olajár kell ahhoz, hogy a jövő évi költségvetése egyensúlyban legyen – számolta ki a Nemzetközi Valutaalap, vagyis Mohamed bin Szalman hercegnek ilyen magas ár kellene, miközben Donald Trump alacsonyabbat akar. Ezért meg is dorgálta Szaúd-Arábiát, mert félmillió hordóval csökkentette a napi kitermelést, hogy megakadályozza az árak csökkenését. Ráadásul itt van az Isztambulban meggyilkolt ellenzéki újságíró ügye, mellyel kapcsolatban a CIA egyértelműen Mohamed bin Szalman herceget gyanúsítja. Trump szerint ez elsietett nyilatkozat, de mindenképp remek alkalom arra, hogy nyomást gyakoroljanak Szaúd-Arábiára, ha netán túlságosan is önállóan kívánna dönteni.

Korábban ugyanis Mohamed bin Szalman egyik bizalmasa azzal fenyegette meg Amerikát: ha nagyon firtatják az Isztambulban meggyilkolt újságíró ügyét, akkor átállnak Oroszország oldalára. Még katonai támaszpontot is adnának az oroszoknak abban a stratégiai fontosságú országban, amelynek jövőjéről még Roosevelt elnök és Szaúd király kötött "örök barátsági szerződést" 1944-ben. Vlagyimir Putyin és Mohamed bin Szalman herceg egymás tenyeréből ettek a futball-világbajnokság díszpáholyában, miközben az oroszok feltörölték a padlót a lelkes szaúdi válogatottal. Az oroszok részt vettek a sivatagi Davos találkozón, melyet az amerikaiak és az európaiak nagy része bojkottált az isztambuli gyilkosság miatt.

Ki nevet és ki sír, ha az olaj ára tartósan csökken a világpiacon?

Az „olaj blues” tartósnak ígérkezik, mert lassul a világgazdaság – írják a Bloomberg elemzői New Yorkból. A fogyasztók jól járnak, a termelők szívhatják a fogukat. A világ legnagyobb olajexportőre viszont az olajra alapozza modernizációs terveit. Szaúd-Arábia 7,53 millió hordó olajat exportál naponta. Egyáltalán nem mindegy neki, hogy mennyiért. Mohamed bin Szalman herceg arra jött rá: az olaj előbb-utóbb elfogy, és akkor mi lesz a sivatagi királyságból, amely ebből él már évtizedek óta? Ezért diverzifikálni szeretnék az ország gazdaságát, hogy az ne kizárólag az olajtól függjön. De ez egyelőre csak a trónörökös víziója, jelenleg az olaj árától függ minden. Ezért is csökkentette – ha minimálisan is – a kitermelést Szaúd-Arábia.

Oroszország és Szaúd-Arábia másképp ítéli meg a helyzetet 

Erre az Rt.com és a párizsi Le Figaro szakértője hívta fel a figyelmet mondván, az oroszok a bevételt tartják a legfontosabbnak. Mit jelent ez? A rászorulóknak Igor Szecsin, a Rosznyefty főnöke magyarázta el Szingapúrban: „ha csökken az olaj ára, akkor növeljük a piaci részesedést. Nekünk minden olajár megfelel” – hangsúlyozta az orosz olajoligarcha, aki Putyinhoz hasonlóan a KGB-ben szerezte meg szakképzettségét. Még egy érdekes dolgot fejtegetett Igor Szecsin: véget kell vetni a kézi irányításnak. Határidőt is adott erre. Szerinte március végéig kellene kidolgozni egy olyan világosan áttekinthető rendszert, amely hatékonyan szabályozná az olaj világpiaci áramlását. Jelenleg ugyanis a kézi irányítás áttekinthetetlenné teszi a piacot. Különösen így van ez az után, hogy életbe léptek a szankciók Irán ellen.

Rouhani elnök 150 dolláros olajárral fenyegette meg Amerikát és a világot 

Legalábbis erről számolt be a Bloomberg hírügynökség, mely szerint az olajár csökkenése Irán és Venezuela számára tragikus következményekkel járhat. Irán a világ harmadik legnagyobb olajexportőre volt a szankciókat megelőző időben. 1,76 millió hordó volt az exportja – eddig. A szankciók után minden vásárlónak kétszer is meg kell gondolnia, vesz-e olyan olajat, melyet az amerikaiak szankciókkal sújtottak. Az USA ugyanis büntetheti a vásárlókat is! Például Kínát, amely az iráni olaj legfőbb vásárlója.

Kína, a világ legnagyobb olajimportőre mindenképp nyer az ár csökkenésével 

A Bloomberg szerint egyértelmű, hogy Kína, melynek importja napi 9,9 millió hordó, sokat profitálhat az olajár tartós gyengélkedéséből. Különösen most, hogy lassul a gazdasági növekedés a Mennyei Birodalomban. Egy rezsicsökkentés komoly lökést adhat a világ második legerősebb gazdaságának. Pekingtől most segítséget kért Venezuela, mely már az olajár csökkenése előtt is tragikus helyzetben volt. Venezuela 1,19 millió hordó olajat exportál naponta, és a bevételeinek 95%-át ez teszi ki. Közben pedig gyakori az áramszünet Caracasban, ahol permanens gyógyszer és áruhiány uralkodik. A kínaiak ígértek segítséget, de ez aligha vigasz Venezuela népének, amely tömegesen menekül külföldre a populista paradicsomból.

Tartós lesz a lejtmenet

Ezt jósolja a Bloomberg New Yorkból. A világon nagyon sok állam szeretne élni az olajból miközben a globális gazdaság lassul, vagyis csökken a kereslet. A vásárlók piaca alakul ki, ők pedig lefelé szorítják az árakat. A fogyasztóknak ez jó hír, hiszen egy rezsicsökkentés a gazdag Európában vagy Észak-Amerikában sem jön rosszul, de Indiában vagy Törökországban egyenesen életmentő lehet – írják a Bloomberg elemzői, akik hosszú összeállításban vizsgálták meg: ki nevet és ki sír, ha az olaj ára tartósan csökken a világpiacon? (via Bloomberg, Le Monde, Rt.com)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Kapkodás az olajpiacon, kik és miért ráncigálják az árakat?

500 ezer hordó olajjal csökkenti olajkitermelését a világ legnagyobb exportőre, amelyet az aggaszt, hogy a Brent típusú nyersolaj ára 70 dollár alá csökkent a hétvégén. Alig jelentette be Kalid al Falih szaúdi energiaminiszter a kitermelés csökkentését, az ár ismét 70 dollár fölé emelkedett- jelentette a Reuters hírügynökség.

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát