Ellepheti a szemét a briteket a Brexit miatt

Ellepheti a szemét a briteket a Brexit miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Háztartási hulladék és hígtrágya - a megállapodás nélküli kilépés miatt.

Meglepő következménye lehet annak, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból: szerződés hiányában a britek nem tudják elszállítani a szigetországból a szemetet – írja a Guardian. A lap emlékeztet: évente nagyjából 3 millió tonna – jobbára háztartási – szemetet szállítanak el az országból az EU-ba, ezek elégetésével áramot termelnek. Ha nincs megállapodás, a szállítmányokra a jövőben súlyos vámokat kell majd fizetnie a briteknek.

A Guardian által megszerzett kormányzati iratokból az derül ki, hogy nem csak a „hulladékexport” megszűnése kelt félelmet. A brit környezetvédelmi hatóságot az a lehetőség is aggasztja, hogy a brit termelők nem tudnak marha- és bárányhúst exportálni, az állatok továbbtartása pedig a hígtrágyaállomány megnövekedését idézheti elő igen gyorsan, ami szintén környezetszennyező lehet.

A hatóság már önkénteseket toboroz a helyzet kezelésére, akárcsak a polgári védelem, amelynek vezetője még kedden jelezte, hogy ötezer fős extraszemélyzettel készülnek a no deal Brexitre.

(Guardian)

Hozzászólások