Huszonkétszer annyit terveztek be a budapesti Maccabi Játékokra, mint a berlinire

Huszonkétszer annyit terveztek be a budapesti Maccabi Játékokra, mint a berlinire

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ígérgetésekből nem volt hiány a Maccabi Játékok körül. A Kerepesi úti sportközpont úgy is megépül, hogy nem ott lesznek a sportesemények, a versenyzők szállásairól még mindig nem tudni semmit.

A Kerepesi úton továbbra is épül a vadonatúj sportközpont, bár eredeti funkcióját, hogy a budapesti Maccabi Játékok centruma legyen képtelen lesz betölteni, addigra ugyanis nem lesz kész.

Már az indulás sem volt zökkenőmentes – összegzi az e heti HVG a budapesti sportesemény történetét. A közbeszerzést két ízben is leállították, legutóbb tavaly ősszel, noha akkor már jókora csúszásban volt a projekt. Miután nagy nehezen lett egy nyertese a pályázatnak, hamar belátták, hogy időre képtelenség lesz befejezni a munkát.

©

A legújabb tervek szerint részben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított épületeiben, az Orczy-kertben és  a Hidegkuti Nándor Stadionban fogják megtartani a játékokat. Azt még nem lehet tudni, hol lenne a Maccabi Játékok „olimpiai faluja”, ami eredetileg a Sorsok Háza mögött épült volna meg, ám a beruházás elindításának semmi jele.

A 30 milliárdos költség, valamint a szervezésre szánt újabb 2 milliárd forintos összeg is soknak tűnik – nemzetközi összehasonlításban mindenképp. A világviszonylatban egyébként nem kiemelkedő súlyú sporteseményt négy éve Berlinben tartották, és az ottani játékokra 1,4 milliárd forintnak megfelelő euró is elegendő volt.

Cikkünk megjelenése után a Maccabi Játékok szervezői azt írták: nem igaz, hogy 22-szeres lenne az ár. A cikk ugyanis szerintük "összemossa az el nem készülő és a Maccabi rendezvényre ezért nyilvánvalóan nem is használható sportközpont beruházási költségvetését a berlini szervezési költségekkel". Vagyis akármennyit is költenek az eredetileg a Maccabi Játékok központjának tervezett létesítményre, azt szerintük nem lehet a játékok költségei közé számítani. Korábban egyébként a kormány is azt állította, hogy 30 milliárd forint lesz a költség. Azt is állítják: a sportolók szállásai megvannak.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©
Hozzászólások