Újabb magyar ügy kerülhet hamarosan az Európai Bíróság elé

Újabb magyar ügy kerülhet hamarosan az Európai Bíróság elé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Három Magyarországgal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásról is beszámolt csütörtökön az Európai Bizottság.

Felszólította az Európai Bizottság Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az uniós szabályokat a szakmai képesítések elismerésekor. A kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a bizottság kifogásaira, ha a helyzetet nem sikerül rendezni, a testület az Európai Bíróság elé citálhatja Magyarországot. Nem egyedi azonban a probléma, a 28 tagországból 26 ellen folyik az ügyben kötelezettségszegési eljárás, és 24-re várhat per – derül ki az eljárások havi összesítéséből.

Nem ez az egyetlen ügy, amelyben Magyarország érintett. Eljárás indult a kötélpályákról szóló szabályozás át nem ültetése, illetve a gáz tüzelőanyagokkal működő berendezésekre vonatkozó rendelet megsértése miatt is.

Ennél súlyosabb lehet egy újabb eljárás, amely amiatt indult, mert nem sikerült szabályosan átvenni a pénzmosás elleni uniós jogszabályokat. Amíg az előző ügyek több országot is érintettek, volt kimondottan magyar is: a bizottság azt kifogásolja, hogy az alapítványok esetében a belföldiek esetében adómentességet biztosít az öröklésre, az ajándékozásra és a visszterhes vagyonátruházásra, a külföldiek esetében azonban nem.

Hozzászólások