Sok a panasz, módosíthatnak a családvédelmi akcióterven

Sok a panasz, módosíthatnak a családvédelmi akcióterven

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagycsaládosok jelzáloghitel-csökkentési programja aszerint diszkriminál a családok között, hogy mikor igényelték a támogatást.

Felvetődött a családvédelmi akcióterv egyik elemének módosítása, mivel a nagycsaládosok jelzáloghitel-csökkentési programja miatt nagy a felzúdulás az érintettek körében – értesült az Mfor.hu.

A lap korábban arról írt, hogy hárommillió forinttól esnek el azok a családok, akik idő előtt, 2018. januárja és 2019. júniusa között adták be a kérelmüket a harmadik gyerek után a jelzáloghitel csökkentésére.

A Családvédelmi Akcióterv részeként ugyanis 1 millióról 4 millióra nőtt a harmadik vagy a további gyermek után a jelzáloghitel csökkentésére igénybe vehető összeg, de a megemelt összeg nem a 2019. július elseje után született harmadik gyermekre érvényes, hanem már a 2018-ban megszületett gyermekek után is fel lehet venni, de csak akkor, ha a család még nem igényelte a korábban hatályos 1 millió forintot.

A laphoz eljutott egy, az Emmi irodavezetője által az egyik érintettnek írt levél, amely szerint sokan fordultak hozzájuk emiatt, ezért a tárcán belül kezdeményezték a július 1-jén hatályba lépő rendelkezés felülvizsgálatát.

A döntés a lap szerint több ezer családot érint kedvezőtlenül, akik már éltek a lehetősséggel, vagy elindították a támogatás megszerzéséhez szükséges eljárást.

Hozzászólások