Titokzatos tanács hozza meg a legfőbb döntéseket Budapest nagy fejlesztéseiről

Titokzatos tanács hozza meg a legfőbb döntéseket Budapest nagy fejlesztéseiről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyelőre a nyilvánosság teljes kizárásával működik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Végső döntéseket nem is hoz a nagy csinnadrattával beharangozott fórum.

Titokzatos fekete lyukként működik az Orbán Viktor és Tarlós István nagy szenzációként bejelentett megállapodása nyomán létrehozott Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT), de nyitnak rá egy kis ablakot. A budapesti önkormányzat közzé fogja tenni a nagyberuházások koordinálásáért felelős testület üléseinek időpontját és tételes napirendjét – ígéri a Főpolgármesteri Hivatal a HVG-nek.

Tarlós István és Orbán Viktor októberben egyezett meg a kormány és a főváros részvételével működő FKT felállításáról. Azóta nem adták ki az ülések napirendjét, jegyzőkönyvét, a szavazások eredményeit, arra hivatkozva, hogy az FKT döntés-előkészítő szervezet, a működése során keletkező adatok így nem nyilvánosak – olvasható az e heti HVG-ben. A közvélemény nem értesül arról, mire mond nemet Tarlós, sem arról, mire bólint rá a kormány.

Május 20-áig nyolc kormányhatározat látott napvilágot az FKT döntés-előkészítő döntései nyomán. Ezekből már tudható, hogy a tanács megszavazta például a 3-as metró felújítására szánt forrás megemelését, a Galvani híd felépítését, a Ferihegyi repülőtérre vezető út fejlesztését, családi sportparkok létrehozását, továbbá a Lánchíd szélesítés nélküli, ugyanakkor a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér átalakításával egybekötött felújítását.

Részletek az e heti HVG-ben.

Hozzászólások