Újabb értékes festmény megvásárlására készül az állam

Újabb értékes festmény megvásárlására készül az állam

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az még nem derült ki, hogy mire és mennyit költenének.

3,5 milliárd forintért vette meg az állam Renoir Fekvő női akt című festményét a Szépművészeti Múzeumnak, a művet Orbán Viktor jelenlétében a múlt héten mutatták be a nyilvánosságnak. Baán László, a múzeum főigazgatója most a Klubrádiónak úgy nyilatkozott, hogy a festményt az ő javaslatára vette meg az állam, és ennek szimbolikus oka volt: a műtárgy vásárlása egy jelképes gesztus abba az irányba, hogy folytatódik az a gyűjteményezési folyamat, amely megszakadt az első világháborúval Magyarországon, amikor az állam és tehetős magánszemélyek vásárlással támogatták a Szépművészetit.

A kép a maastrichti műtárgyvásáron tűnt fel, de sikerült már a vásár előtt megállapodást kötnie a tulajdonossal a múzeumnak – árulta el a főigazgató. Baán szerint a képet nemzetközi összehasonlításban kedvező áron sikerült megszerezni, és szerinte lesz folytatás, a kormány már rábólintott egy ilyen alkotás megvételére, erről azonban konkrétumot nem árult el.

Auguste Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forintért) megvásárolt mesterművét május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.