Barátság kőolajvezeték: szakértők szerint nagyobb a baj, mint gondolnák

Barátság kőolajvezeték: szakértők szerint nagyobb a baj, mint gondolnák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Bloombergnek azt mondták, akár 40 millió hordó is érintett lehet.

A Moszkvában tárgyaló fehérorosz miniszterelnök bejelentette: Oroszország a kompenzáció megoldását ígérte Fehéroroszországnak a szennyezett kőolajért. A Bloomberg hírügynökség szerint azonban ez nem lesz elég, és hónapokba is telhet a szennyezett olaj megtisztítása.

Fehéroroszország – amely orosz nyersolajat dolgoz fel és a finomított termékeket adja el külföldre – a termelés csökkenéséből fakadó károkat korábban 100 millió dollárra becsülte. A fehérorosz miniszterelnök a kompenzáció nagyságáról és formájáról nem közölt közelebbit.

Több európai ország, így Lengyelország, Németország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és a balti köztársaságok április végén függesztették fel a Barátság kőolajvezetéken át érkező olajimportot, miután az Oroszországot Európával összekötő vezetéken szerves klórvegyületekkel szennyezett kőolaj érkezett.

Szjarhej Rumasz fehérorosz miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy a Fehéroroszországba tartó Barátság olajvezetékből a szennyezett kőolajat hétfőn vagy kedden kezdik el kipréselni Oroszország felé. Pénteki moszkvai bejelentés szerint Oroszország elegendő tárolókapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a Fehéroroszországból visszaérkező közel 1 millió hordó szennyezett kőolajat elhelyezze.

A Barátság kőolajvezeték szállítási kapacitása napi egymillió hordó, a globális olajfelhasználás egy százaléka. Északi ága Lengyelországot és Németországot, déli ága pedig Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot látja el olajjal. A kőolajvezeték leállása napi 80 millió dollár bevételkiesést jelent Oroszországnak.

A Mol ma szintén azt közölte, hogy várhatóan a jövő héten kezdődik meg a jó minőségű orosz kőolaj átvétele, egyelőre nincs szükség a fogadásra, mert a Dunai Finomító ellátása zavartalan, a terveknek megfelelő. A magyar olajipari vállalat megerősítette azt is, hogy ismét jó minőségű olaj érkezik a Barátság kőolajvezetékben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) április 30-án jelentette be, hogy a kőolaj biztonsági készlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj vált elérhetővé a Mol számára. Ez a mennyiség a hazai biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százaléka, de a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készlet kevesebb mint 30 százaléka.

A Bloomberg hírügynökség ma részletes cikkben foglalkozott a témával, melyben azt írták, nemcsak a technikai megoldással akadnak problémák, hanem azzal is, hogy ki fogja fizetni a költségeket. Varsóban ugyan már tartottak erről egy válságértekezletet, de ott nem sikerült megegyezésre jutni.

Nyugati szakértők azt valószínűsítik, hogy a krízis sokkal hosszabb ideig fog tartani, mint azt az oroszok állítják. Moszkva ugyan 20 millió hordónyi szennyezett olajról beszél, a valós szám azonban akár a 40 milliót is megközelítheti. Ez azonban azt jelenti, hogy a tisztítás nem hetekig, hanem hónapokig fog eltartani.

Hozzászólások