Hiába koccintott Macronnal, most a francia boroknak ment neki Trump

Hiába koccintott Macronnal, most a francia boroknak ment neki Trump

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós

„A francia borok kiválóak, de nekünk is vannak jó boraink. Ugyanakkor a mi boraink nehezen jutnak be a francia piacra, mert magasak a vámok, míg a francia borokat szinte semmilyen vám sem terheli az Egyesült Államokban”- így érvelt a CNBC Donald Trump, aki nemrég még koccintott Emmanuel Macron francia elnökkel Franciaországban.

Azt ünnepelték, hogy az amerikaiak és szövetségeseik hetvenöt éve szálltak partra Normandiában, hogy kiűzzék a nácikat Európából. A mosolyfesztiválnak immár vége, Trump újra mint az amerikai biznisz első számú képviselője lépett színre.

A kaliforniai szőlősgazdák panaszkodnak

„Eljönnek a Fehér Házba, hogy elmondják, a francia borok előnyt élveznek az amerikai piacon míg az amerikaiak hátrányban vannak Európába. Ez ellen tennünk kell valamit”- fenyegetőzött az Egyesült Államok elnöke, aki nyolc évig szeretne a Fehér Házban lakni.

Borászat a Napa völgyben
©

 Jövőre választások lesznek, és Kaliforniában Trump csúfosan leszerepelt demokrata ellenfelével szemben, pedig ez az USA legnépesebb állama. Donald Trumpnak tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mit gondolnak róla a szőlősgazdák Kaliforniában.

Igaza van-e Trumpnak vagy csak blöfföl?

©

Ezúttal igazat állít az Egyesült Államok elnöke- írja a párizsi Le Figaro, mely hosszú elemzést végzett Trump fenyegetőzésével kapcsolatban. Az Egyesült Államokban lényegesen alacsonyabb a vám a külföldi borokra, mint Franciaországban. Egy palack bor vámja 5,3-14,9 cent az Egyesült Államokban, míg az Európai Unióban 11-29 cent. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a múltban Franciaország és általában Európa borexportőr volt, míg az USA importőr. Vagyis az amerikaiaknak a fogyasztói érdekek fontosabbak voltak, mint a termelőiek. De Trump szerint ennek immár vége, a kaliforniai szőlősgazdák panasza orvoslásra vár. Mit szólnak mindehhez a franciák?

Európai ügy

Ezt válaszolta tömören a francia bor és pálinkaszövetség elnöke a Le Figaro munkatársának. Ezzel arra utalt, hogy Trumpnak nem a francia, hanem az európai borral van problémája. A vámokat ugyanis az EU veti ki, és nem Franciaország. A franciák jelenleg az amerikai boros import csaknem egyharmadát birtokolják (32%). A kaliforniai szőlősgazdák sem panaszkodhatnak: az amerikai borok fogyasztása 200%-kal nőtt 2007 és 2018 között francia földön. Vagyis a franciák igencsak megkedvelték az amerikai borokat. Ez nyilván örömmel tölti el a kaliforniai szőlősgazdákat, de őket elsősorban a hatalmas amerikai piac védelme érdekli. Már Obama elnök alatt elérték, hogy a Fehér Ház áttérjen a bordeaux-i borokról a hazaiakra. Most Trump elnöktől azt várják, hogy "hazafias" retorikájának megfelelően vessen ki büntetővámot a francia borokra. Az Európai Unió új mezőgazdasági és kereskedelmi biztosának tehát máris fel van adva a lecke: el kell hárítani az európai borokat fenyegető veszélyt, különben visszaesik az export a világ legnagyobb boros piacán, az Egyesült Államokban.