szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számlákat és közterheket időre ki tudja fizetni az Alföldvíz Zrt., de a béremeléseket, amit korábban megígértek, nem tudják most teljesíteni, különben valóban a fizetésképtelenség felé sodródnának. Reagált a szakszervezet közleményére a munkáltató.

Békési vízművesek úgy tudják, hogy a fizetésképtelenség határán van a cégük – írtuk hétfőn az Alföldvíz Zrt. szakszervezetének közleményére hivatkozva. A vállalat érdekvédelmi vezetője elmondta, áprilisi tüntetésük idején még nem akartak hivatkozni a cég labilis pénzügyi helyzetére, de miután a korábbi ígéretük ellenére nem emelték a megállapodás szerint az 1200 dolgozó bérét, most kipakoltak, és pénteken egy levelet is visznek Orbán Viktornak a Karmelita kolostorba.

Az Alföldvíz Zrt. legutóbbi beszámolójából kiderült, hogy valóban nincs rózsás helyzetben a vállalat, ugyanis a korábbiaknál jóval nagyobb veszteséget produkált, 2018-ban 425 milliós veszteséget könyvelhettek el. Megnéztük azt is, hogy mely területeken szenvedték el a veszteségeket, ezeket kiemelve küldtük el a cégnek a kérdéseinket.

Súlyos terhet jelent az Alföldvíz Zrt.-nek az ivóvízminőség-javító programban alkalmazott új víztisztítási technológiák üzemeltetése: 2016-ban ez 102, 2017-ben 112, 2018-ban pedig 154 millió forintba került. A béremelés, amelyet tavaly hajtott végre a cég, és amelynek a folytatása most elmaradt, összesen 330 millióval dobta meg az Alföldvíz Zrt. költségeit. A tavalyi évben hiányzó tétel volt az a 100 millió forint, amelyet a tram-train beruházásban elvégzett munkáért járt a cégnek, de nem nyújtották be a számlát. A válaszból kiderült, hogy ezt már rendezték az elmúlt félévben.

Nem kaptunk választ arra, hogy mi a helyzet a romániai vízművel 2011-ben közösen alapított cégnek adott tagi kölcsönnel. A cég kommunikációs vezetője annyit írt, hogy július közepén tart közgyűlést a közös cég, a Trans Mures S.A., a feltett kérdésekre legfeljebb azt követően tud válaszolni.

A közös vállalatot 2011-ben, a beszámolóban leírtak szerint, azért hozták létre, hogy olyan műszaki rendszert építsenek ki a határon átnyúlva, amellyel egészséges ivóvizet tudnak biztosítani a magyarországi vezetékekre csatlakozva. Most a beszámolóban az is olvasható, hogy kormányközi megállapodás hiányában a projekt nem valósul meg, így a 130 milliós befektetésre 100 százalékos értékvesztést számolt el az Alföldvíz Zrt.

Tehát számos tényező miatt valóban több száz millió forinttal nőttek az Alföldvíz Zrt. terhei, egy béremeléshez szükséges több száz milliós forrás elvonása már valóban akár fizetésképtelenséghez is vezethetne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Jön az új Windows-csomag

Jön az új Windows-csomag

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég