Ezrek evakuálása után felrobbantották a tavaly leomlott genovai hidat – képek, videó

Ezrek evakuálása után felrobbantották a tavaly leomlott genovai hidat – képek, videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A robbantási műveletet az olasz hadsereg technikusai irányították. Videót és képeket is mutatunk.

Több mint 3 ezer lakost evakuáltak az északnyugat-olaszországi Genova városában a tavaly augusztusban leomlott Morandi-híd talpon maradt két pillérének felrobbantása során, amire péntek reggel fél tíz után pár perccel került sor – az eseményt élőben sugározták az olasz tévék.

A robbantást három, két rövidebb és egy hosszabb szirénazúgás előzte meg. Majd sortűzre emlékeztető robbanás zaja következett, és hatalmas porfelhő emelkedett fel, amely magasba törő vízsugárra hasonlított. A robbanás után sokáig semmi nem látszott a felemelkedett törmelék és pormennyiség miatt.

A tavaly augusztus 14-én összeomlott Morandi-híd talpon maradt 10. és 11. számú pillérét semmisítették meg, amelyek az egykori függőhíd közepén álltak.

A robbantáshoz egy tonna, speciális robbanószert használtak fel.

A robbantási műveletet az olasz hadsereg technikusai irányították. A robbanószer a hídcsonk egészét befedte, úgynevezett mikroadagokban, amelyek naracssárga színű csomagokban sorakoztak a hídmaradvány felületén, a hídtesten éppúgy mint a talapzati részein. A csomagokban homok is volt a robbanás erejének csökkentésére. (A robbantást a YouTube-on is közvetítették, az alábbi videóban a 40. perc környékére tekerve jobb minőségben is látszik a művelet.)

Mintegy 20 ezer köbméter törmelék keletkezett: ezt a híd körül és alatta elhelyezett hálókkal, a híd alatti Polcevera-patak medrében leterített légzsák-szőnyeggel igyekeztek felfogni. A felrobbantott hídcsonkok körüli lakóépületeket folyamatosan vízzel permetezték a törmelék miatt felszálló por csökkentésére. Vízágyukat üzemeltettek a híd alatti területen is.

Több mint 3400 személyt költöztettek ki a robbantás időszakára a hídroncs körüli 300 méteres körzetben. Helyi sajtóértesülések szerint egyetlen személyt kellett az utolsó pillanatig győzködni, hogy hagyja el otthonát. A rendőrség a robbantás előtt egyenként ellenőrizte a lakásokat, hogy senki se maradjon a térségben.

©
©

A robbantást hosszú előkészületi munka előzte meg, több robbantási próbát tartottak a Genovától nem messzi, már nem használt bányákban. A BBC be is mutatta, hogyan zajlott a munka.

A robbantáson jelen volt a két olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypártot vezető Matteo Salvini belügyminiszter és Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, valamint Elisabetta Trenta védelmi miniszter.

A Morandi-híd hirtelen omlott össze egy forgalmas nyári délelőtt, a balesetben 43 személy veszítette életét. Több mint negyven személy ellen emeltek eddig vádat vagy indítottak vizsgálatot a katasztrófa miatt, köztük a hidat üzemeltető autósztráda-társaság menedzserei és mérnökeivel szemben. Az 1967-ben emelt híd az első feltételezések szerint a hiányos karbantartás miatt omlott össze.

Az új híd építése azonnal megkezdődik, és a tervek szerint jövő tavasszal adják át.

Hozzászólások