szerző:
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz 2010-ben még a 2 milliós bérplafon híve volt, ez mára annyira megfordult, hogy vezetői szinteken (néhol már az ügyvezető igazgatói szinten is) bőven 2 millió forint felett fizetnek.

Orbán Viktor 2010 nyarán, nem sokkal második miniszterelnöki megbízatásának kezdetét követően, kormánya első intézkedései között jelentette be azt, hogy az állami szférában havi bruttó kétmillió forintban korlátozzák a fizetéseket.

Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4, 5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is.

– indokolta akkor a miniszterelnök.

©

Aztán ahogy elmúlt a válság, a bérplafonos ígéret is hamar elfelejtődött. Az Orbán-kormány 2015 őszén hivatalosan is lehetővé tette, hogy a pénzügyi szektorban ­ havi bruttó ötmillió, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél négymillió, míg a többi állami vállalatnál hárommillió forint legyen az alapbér plafonja.

Miután kiderült, hogy Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács vezetőjének fizetése várhatóan 4 millió forintra emelkedik, a hvg.hu összegyűjtötte az ismertebb állami vállalatok vonatkozó adatait. Ebből kiderül, végül mennyire terjedtek el a sokmilliós bérek az állami szférában. Röviden a válasz: nagyon.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a vezérigazgatók fizetése a legtöbb érintett cégnél 2 millió forintról 5 millióra nőtt, az adatok elemzése során viszont az is kiderült, hogy nemcsak az ő fizetésük lőtt ki: helyetteseik is duplázhattak, ráadásul az alacsonyabb szinteken is elterjedt a 2 millió forint feletti havi fizetés.

Ott van például a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), ahol már az ügyvezető igazgatók fizetése is havi 3-3 millió forint (belőlük egészen pontosan 5 van), de a kabinetfőnök is havi 2 millió forintot keres. A két vezérigazgató-helyettes itt havi 4 millió forintot kap.

A Magyar Fejlesztési Banknál szinte ugyanez a helyzet: a legfrissebb adatok szerint (ami ez esetben 2017-et jelent) a vezérigazgatók havi 4 millió forintot kapnak. Ennél a cégnél lehet tudni a korábbi fizetést is ennél a pozíciónál: 2014-ben a vezérigazgató-helyettesek 1,9 millió forintot kerestek, tehát kevesebbet, mint a mostani felét.

Az ügyvezető igazgatók itt 2,1-3,2 millió forint között keresnek, az igazgatók 1,5-2,3 millió forint között, de a szakértők között is van olyan, aki havi 2,1 millió forintot kap.

A Magyar Villamos Művek Zrt.-nél (MVM) a vezérigazgató-helyettesek 2013-ban 1,5 millió-1,9 millió forint közötti összegeket kerestek, ma 3,5 millió forintot. Belőlük jelenleg 5 van. Az adatokból jól látszik, hogy a legjobban Fluck Benedek járt, aki 2013-ban humánerőforrás vezérigazgató-helyettesként havi 1,7 millió forintot kapott, ma már ugyanezért a pozícióért havi 3,5 millió forintot. Kóbor György gazdasági vezérigazgató-helyettesként havi 1,9 millió forintot keresett, elnök-vezérigazgatóként pedig jelenleg havi 5 millió forintot.

A dokumentumokból továbbá kiderül az is, hogy jelenleg van olyan osztályvezető és/vagy igazgató, aki 2,5 millió forintot kap, de a szakértők, tanácsadók, csoportvezetők között is akad olyan, akinek a fizetése meghaladja a havi 2 millió forintot.

A MÁV-nál Homolya Róbert (címlapképünkön) is havi 5 millió forintot keres vezérigazgatóként, a vezérigazgató 2014-ben 2 millió forintot kapott. A vezérigazgató-helyettesek (akikből jelenleg 3 van, korábban 2 volt) akkoriban 1,85 millió forintot kerestek, ma 2,6-3 millió forint közötti összegeket kapnak. Rajtuk kívül több mint 2 millió forinttal számolhat (egészen pontosan 2,4 millióval) az üzemeltetési főigazgató, a többi főigazgatónak 1,8 millió forint jár.

A Paksi Atomerőmű Zrt.-nél a vezérigazgató 2016-ban még „csak” havi 3,4 millió forintot keresett, jelenleg ez az összeg már havi 4 millió forint. A társaságnál a műszaki vezérigazgató-helyettes jelenleg havi 3,5 millió forintot keres havonta, korábbi adatot erre a pozícióra nem találtuk.

A Paks II. Zrt.-nél a vezérigazgató havi 4 millió forintos alapbérért teszi a dolgát, míg a vezérigazgató-helyettes havi 3,5 millió forintért.

©

A fent említett cégek vezérigazgatóinál szerényebb az MTVA megbízott vezérigazgatójának, Papp Dánielnek a bruttó bére: ő havi 2,4 millió forintot kap. Az MTVA vezetőinek fizetése 2 millió forint volt még 2018 januárjában.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője, Guller Zoltán havi 1,75 millió forintért dolgozik, ami már csak azért is pikáns, mert Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia a turisztikai ügynökség leányvállalataként működő Magyar Divat és Design Ügynökségnél 1,95 millió forintot keres.

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy korábban valós problémaként definiálták, hogy az állami szféra vezetői fizetései jóval alacsonyabbak, mint a versenyszféra bérei, és emiatt nehezebb a jó vezetőket átcsábítani. A számok alapján az mindenesetre biztos, hogy ezt a gondot végül sikerült orvosolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdokat fizet az Egyesült Államok, ha valaki jelent nekik egy külföldi hackert

Milliárdokat fizet az Egyesült Államok, ha valaki jelent nekik egy külföldi hackert

Egy férfi elültette a Kínából érkező titokzatos vetőmagokat

Egy férfi elültette a Kínából érkező titokzatos vetőmagokat

Jó hír jött a Microsoft első androidos telefonjáról

Jó hír jött a Microsoft első androidos telefonjáról