Ingatlanpiac: szétszakad az ország

Ingatlanpiac: szétszakad az ország

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Budapesten az egekben az ingatlanpiaci árak, rengeteg a beruházás, a vidék pedig szakad le, mondják az ingatlanpiaci elemzések. A Belvárosban már 2 millió forint is lehet az újépítésű ingatlanok négyzetméterára, és a fővárosi átlag is közelíti a milliót. Egy válság esetén rengeteg képzetlen munkás kerülhet az utcára.

Nyugtalanító trendeket fogalmaznak meg a fővárosi ingatlanpiaci elemzések, amelyekből a Népszava szemlézett egy csokorral. Egyfelől rengeteg fővárosi beruházás zajlik, 456, ez 33 100 új lakást jelent majd a közeljövőben. A legnépszerűbb a XIII. keürlet, ahol 90 beruházás folyik. A legélénkebb a piac Újbudán, Angyalföldön és Óbudán, a vevők többsége 40-70 nm közötti új lakásokat keres. Mivel 2020. január 1-jével vége a kedvezményes 5 százalékos lakáspiaci áfának (és visszaáll a 27 százalékos), az árak is nőnek, 2016 tavaszán a fővárosban még 520 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, most 825 ezer forint - más adatok szerint 917 ezer. A legdrágább a Belváros-Lipótváros 2 millió forintos négyzetméterárral, a legolcsóbb pedig Soroksár 500 ezerrel.

A használt lakások ára is nőtt. A vidéki lakásoké kevésbé, kezd szétszakadni a piac: a községekben 2018-ban a fővárosi négyzetméteráraknak csak 21,6 százalékát adták ki a négyzetméterárak, azaz ötöd olyan olcsó egy ingatlan, 2012-ben ez még 36,2 százalék volt.

2022-ig 21 500 lakás épülhet az országban, csak 2020-ban 16 ezer, aztán csökken a szám. A szakértők szerint túl gyorsan akarta a piacélénkítő kormányzati szándék felpörgetni az ingatlanpiacot 2017-ben, ez elszabadította a lakásárakat és építőipari kapacitáshiányt okozott. Egy esetleges visszaesésnél pedig tömegével várható a képzetlen, most dolgozó tömegek elbocsátása.

Hozzászólások