Csak úgy ömlik a pénz a fűbizniszbe

Csak úgy ömlik a pénz a fűbizniszbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mármint a legálisba.

A tavalyi 1,2 milliárd dollár után idén júliusig bezárólag már 1,6 milliárd kockázati tőkét fektettek cannabis-startupokba Amerikában – összesítette a PitchBook. Ami azért döbbenetes, mert 2013-ban még csak 16 millió dollár volt az egész éves adat. Ráadásul lassulásnak egyelőre semmi jele.

A pénz csaknem fele Kaliforniában bejegyzett cégekhez került, pedig ott magasak az adók és szigorú a szabályozás. Mégis, ebben az államban legalizálták először (1996-ban) az orvosi marihuánát, mintegy két évtizeddel később pedig a rekreációs célút is.

A legnagyobb amerikai cannabis-cég a San Franciscó-i PAX Labs, amely áprilisban 420 millió dolláros injekciót kapott, s így már 1,7 milliárdot ér. A sacramentói Flow Kanához februárban érkezett 125 millió, a San Jose-i Calivához januárban 75 millió dollár.

Ha Kalifornián kívülre tekintünk: az atlantai Surterra Wellness, amely cannabis-alapú gyógyászati termékeket gyárt, 265 millió, a Grassroots Chicagóból 90 millió dollárt kalapozott össze. Utóbbi megállapodott saját maga eladásáról a Curaleaffel, 875 millió dollár értékben. Egyébként továbbra is az orvosi felhasználás teszi ki a piac több mint 70 százalékát, bár a felnőttek rekreációs használata gyors ütemben növekszik.

Hozzászólások