szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy régóta húzódó ügyben lépett az Európai Bizottság: keresetet indított az EU Bíróságán Magyarországgal szemben, mert az nem adóztatja meg eléggé a cigarettákat.

Magyarország számára 2017 végéig tartott az átmeneti időszak, eddig kellett volna fokozatosan emelnie a cigarettára kivetett jövedéki adót, amíg az eléri az EU által előírt küszöbértéket. A hazánk által alkalmazott jövedéki adómérték ugyanakkor még ma sem éri el az uniós küszöbértéket, ami a Bizottság véleménye szerint torzítja a más tagállamokkal fennálló versenyt, és ellentmond az uniós egészségvédelmi politikának is.

A közös uniós szabályozás (hivatalosan a 2011/64/EU tanácsi irányelv), amely a belső piac megfelelő működését és az emberi egészség magas szintű védelmét hivatott biztosítani, megköveteli a tagállamoktól, hogy az alkalmazandó súlyozott kiskereskedelmi átlagár legalább 60 százalékának megfelelő, de 1000 cigarettánként legalább 90 euró összegű jövedéki adót vessenek ki a cigarettákra. Megjegyzik azt is, hogy a 60 százalékos szabály nem alkalmazandó, ha a jövedéki adó 1000 darab cigaretta esetében legalább 115 euró.

Az ügyben nem ez az első lépés az Európai Bizottság részéről, hiszen januárban már küldtek egy felszólító levelet Magyarországnak, amelyet júniusban egy indoklással ellátott vélemény követett. Bár júliusban az Orbán-kormány által elfogadott adótörvényben az szerepel, hogy jövőre emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedékiadó-mértéke; az adó három lépcsőben, 2021. január 1-jére éri el az uniós adóminimumot, ez a tempó úgy tűnik túl lassú volt a Bizottság számára, és most az Európai Unió Bírósága elé terjesztették az ügyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

Szijjártónak köszönte meg a szlovák miniszterelnök, hogy összekötötte az oroszokkal

Szijjártónak köszönte meg a szlovák miniszterelnök, hogy összekötötte az oroszokkal