A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Néhány napon belül tárgyalnak a kérdésről, de biztosra vehető, hogy jóváhagyják a huszonhetek a brit kormányfő kérését. Johnson nem önszántából lép.

A Brexit halasztását kéri Boris Johnson – ezt a brit miniszterelnök telefonon erősítette meg Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Johnson néhány órával korábban még azt mondta a brit parlament alsóháza előtt, hogy „nem fog tárgyalni a halasztásról”, ám törvény kötelezi arra, hogy közép-európai idő szerint október 19-én éjfélig ezt levélben kérje az Európai Unió vezetőitől.

A Guardian brüsszeli forrásra hivatkozva azt írja, a beszélgetés 20:15-kor zajlott le, és a miniszterelnök azt ígérte, a levél „órákon belül” megérkezik.

Donald Tusk annyit írt a Twitteren szombaton este, hogy „várom a levelet”.

Ha megérkezik, az elnök az uniós tagországok vezetőivel konzultál a következő lépésekről, ami néhány napot vehet igénybe – írja a brit lap. Azt nagyjából biztosra lehet venni, hogy a huszonhetek teljesítik a londoni kérést. Az uniós tagországok EU-nagykövetei már vasárnap megkezdik a tárgyalást.

Johnson nem önszántából lép, annál is inkább, mivel korábban többször beszélt arról, "ha beledöglik, akkor is" kilépteti országát az EU-ból október 31-ig. A lépés előzménye, hogy szombaton a brit alsóház elfogadott egy olyan törvénymódosítást a Brexit-megállapodásról szóló kormányzati indítványhoz, amely alapján a parlament nem adja jóváhagyását a megállapodásra, hacsak és amíg a kilépési feltételrendszer jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja. Ez gyakorlatilag megfordítja az ügymenetet, vagyis előre veszi a ratifikációt, és utána szavaztatná meg a házat a megállapodás egészének jóváhagyásáról.

A ratifikáció a tervek szerint a jövő héten zajlik - Johnson a szavazás után arról is beszélt, hogy jövő héten beterjeszti a szöveget -, és elméletben még lehetséges is az, hogy október végéig lezavarják az ügymenetet. Csakhogy korábban a parlament elfogadott egy másik jogszabályt, amely - a megállapodás nélküli Brexit elkerülése érdekében - arra kötelezi a kormányfőt, hogy ha október 19-ig nincs elfogadott megállapodás, akkor levélben kérje a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig. Johnson ennek tett most eleget. (Azt egyelőre nem tudni, a levélben is szerepel-e ez a dátum.)

Azzal, hogy a módosító miatt végül elmaradt a végszavazás a megállapodástervezetről, a brit kormány komoly blamától kímélte meg magát, a voksolás előtt ugyanis még egyáltalán nem lehetett biztosra venni, hogy Johnson meg tudja győzni a Ház képviselőinek többségét (legalább 320 főt). A megállapodás előző, Theresa May által elfogadott változatát az alsóház háromszor szavazta le, May ezt követően kényszerült lemondásra.

A viharos szombati parlamenti szavazásról ebben a cikkben írtunk részletesen:

Egy törvénymódosítás miatt csúszhat a Brexit

Boris Johnson közölte: nem hajlandó halasztást kérni, pedig egy másik törvény erre kényszeríti. Kérdés, ki nyer: a parlament vagy a kormány.

Hozzászólások