Cáfolja az Európai Bizottság a New York Times állításait

Cáfolja az Európai Bizottság a New York Times állításait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A közép-európai agrárbárók támogatásairól szóló cikk okozott vihart Brüsszelben.

Hosszú vita alakult ki az Európai Bizottság szóvivői és az újságírók között a testület hétfői sajtótájékoztatóján a New York Times vasárnap megjelent, magyarul is publikált cikkéről, amelynek szerzői arról írtak: a közép-európai országokban a kormányokhoz közeli oligarchákhoz vándorolnak az EU agrártámogatásai.

A szóváltás itt megtekinthető:

Ami a lényeg:

Mina Andreeva, a bizottság szóvivője ezzel cáfolta, hogy a bizottság ne tenne meg mindent az EU-költségvetés megvédéséért. Andreeva azt is megjegyezte, hogy a bizottság támogatja a tényfeltáró újságírást, de a szerzőnek felajánlottak egy tájékoztatót, amit ő nem fogadott el, és nagyon részletes kérdések megválaszolására mindössze három órát adott a bizottság sajtószolgálatának. Ezt a New York Times tudósítója cáfolta, mondván több emberrel beszéltek a bizottságból, és a válaszadásra nem három órát, hanem három napot adtak. Erre a bizottság szóvivője úgy válaszolt, olyan emberekkel beszéltek, akik hivatalosan nem nyilatkozhatnak, szemben a szóvivőkkel, nekik pedig csütörtök este küldték el a kérdéseket, pénteken viszont egyéb feladataik is vannak, így nem tudtak válaszolni a publikálás előtt.

Az újságírók leginkább arra emlékeztettek, nem álszentség-e ellenőrzésekről beszélni olyan esetekben, mint Andrej Babisé, akit személy szerint is megvádoltak EU-forrásokkal kapcsolatos csalással, vagy Szlovákia esetében Jan Kuciaké, aki épp egy hasonló ügyben nyomozott, amikor meggyilkolták. Vagy éppen Magyarországgal kapcsolatban, ahol a miniszterelnökhöz köthető személyek is komoly pénzeket kapnak az uniós forrásokból.

Hozzászólások