szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lengyel városban is küzdenek a téli szmoggal.

Évtizedek óta nagy probléma Krakkóban is a téli szmog, amely ellen a városvezetés úgy próbált meg védekezni, hogy betiltották a széntüzelésű kályhákat, a lecserélüket pedig önkormányzati pénzekkel támogatták. 

Csakhogy a mai napig üzemelnek még régi kályhák, és a légszenyezés is magasabb a megengedettnél. Ennek egyik oka, hogy ahogyan Magyarországon, Lengyelországban is probléma, hogy az emberek szeméttel fűtenek, amely rendkívül szennyező és káros az egészségre.

Az önkormányzat most a legmodernebb technikát is beveti, hogy kiszúrja a szemetet égető lakosokat, vagy akik más módon vétenek a fűtési szablyozás ellen, írja a Napi.hu a gazeta.pl cikke nyomán.

December 10-ig kamerával és érzékelőkkel felszerelt drónok cirkálnak majd a város fölött. Az adatokat pedig az önkormányzatnak és a várőrség dolgozóinak továbbítják, akik ezek alapján eljárást indíthatnak a szabályszegők ellen.

A kiszabott pénzbüntetés 20-500 zlotyig terjedhet, ám akik a legsúlyosabban szennyezik a levegőt, azok akár 5000 zlotys (370 ezer forint) bírságra is számíthatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már Tuchel irányítja a Chelsea-t, Lőw Zsolt segíti

Már Tuchel irányítja a Chelsea-t, Lőw Zsolt segíti

Túl olcsónak tartja a Samsung Galaxy S21 Ultrát? Jött belőle egy 22,6 millió forintos változat

Túl olcsónak tartja a Samsung Galaxy S21 Ultrát? Jött belőle egy 22,6 millió forintos változat

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert