Zsigó Róbert: Nem biztos, hogy a legjobb eszköz a chipsadó

Zsigó Róbert: Nem biztos, hogy a legjobb eszköz a chipsadó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A népegészségügyi termékadó sok kritika érte, a kormány mégis további termékekre vetné ki. Az Agrárminisztérium államtitkára nem ért egyet ezzel az iránnyal.

Kezdeményezte az Agrárminisztérium a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén a chipsadó újragondolását – erről Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián.

Arra az élelmiszer-feldolgozókat egyesítő szövetség hívta fel nemrégiben a figyelmet, hogy az egészségtelen termékekre 2011-ben bevezetett adónem semmilyen mértékben nem járult hozzá az egészségügyi helyzet javulásához, ugyanakkor rontja a hazai élelmiszeripar versenyképességét. A FÉSZ arra reagált, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavasszal az adónem további szigorítását javasolta, hírek szerint ezt a nézetet osztja a kormány is.

Zsigó Róbert szerint bármilyen változtatás nem az agrártárca, hanem a Pénzügyminisztérium feladata, azt azonban hozzátette:

nem biztos, hogy a legjobb eszköz az adó.

Ezzel szemben a politikus szerint fontos lenne a szemléletformálás erősítése, minél fiatalabb korban.

A fogyasztói tudatosság erősítésére pénzt is szán a kormány: Zsigó a következő hétéves uniós támogatási ciklusban rendelkezésre álló források egyik céljaként említette ezt a célt. Azt egyelőre nem tudni, hogy egészen pontosan mekkora összeg is áll majd rendelkezésre, a vita épp a következő napokban léphet újabb szakaszába.

Az EU finn elnöksége a hét elején tette közzé javaslatát, amelyből elsősorban az derül ki: a korábban reméltnél is kevesebb pénzt oszthatnak majd szét az uniós kasszából. Arra a kérdésünkre, ezt elfogadhatónak tartja-e a kormány, az államtitkár azt felelte, az új javaslattal kapcsolatban még nem alakítottak ki véleményt, így érvényes az Orbán Viktor által korábban említett érv: a javaslat elfogadhatatlan Magyarország számára.

Hozzászólások