szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon átlagos volt az ipari termelés alakulása októberben, de a németeknél meglepte az elemzőket az adat.

Meglepetésre nagyot esett a német ipari termelés: amíg az elemzők már minimális növekedést vártak, az októberi adatok azt mutatják, éves alapon 1,7 százalékkal esett vissza a kibocsátás. Mindez egy nappal azt követően derült ki, hogy világot látott az ipari megrendelésállományról szóló októberi adat – ez szintén visszaesést mutatott, pedig itt is emelkedést vártak már.

A termelés visszaesése most a leggyorsabb a válság óta – természetesen messze van még a 2008 utáni bezuhanás, ám ez az egyetlen jó hír.

A német ipar több mint egy éve küzd azzal, hogy az USA és Kína közötti kereskedelmi háború és a Brexit miatti bizonytalanságok miatt csökken a kereslet a termékei iránt. Nem csak az autóipart sújtja ez, a gépgyártás is nehéz helyzetben van.

A berlini kormány egyelőre nem látja szükségesnek, hogy valamiféle gazdaságélénkítő lépéseket tegyen, amit többek között azzal indokolnak, hogy a feldolgozóipar gyengélkedését ellensúlyozza az építőipar bővülése – idézi a Bloomberg. Azért ez a bővülés sem egyenletes, hiszen az építőipar a szeptemberi 2,5 százalékos növekedés után októberben 2,8 százalékkal esett vissza.

A német jegybank és az elemzők a negyedik negyedévre stagnálást várnak – kérdés, hogy a mostani, katasztrofálisnak ítélt adat ezt hogyan befolyásolja. Az EU és az euróövezet legnagyobb gazdálkodásának gyengélkedése nemcsak az unióra van negatív hatással, de jelentősen befolyásolhatja a magyar gazdaság teljesítményét is. Nem véletlen, hogy szakértők a jövő évre, ha nem is visszaesést, de az idén még kiemelkedő, 5 százalék körüli gazdasági növekedés jelentős lassulását vetítik előre.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, nálunk 6,1 százalékos volt az ipari termelés növekedése októberben. Ez jól hangzik, ám a legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen lassult a növekedés üteme a szeptemberi 22, illetve 26 százalékos kiugró ütem után. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett.

Az ipari termelés növekedési üteme ebben az évben erős kilengéseket mutat, júniusban a nyers adat szerint 1,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, de júliusban 12,0 szeptemberben 11,1 százalékos növekedést ért el. A kibocsátás októberi 6,1 százalékos növekedése átlagosnak tekinthető hiszen a kilenc, illetve tíz havi növekedés is 6,3 százalékos volt, ami jelentős javulást ígér erre az évre a tavaly egész évi 3,5 százalékos eredmény után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!