szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs változás a júniusban bejelentett mértékhez képest.

Rendeletben hirdette ki a kormány, mennyivel emelkednek januártól a nyugellátások és egyes más ellátások. Az már a 2020-as költségvetés elfogadásakor kiderült, hogy

garantált az inflációkövető nyugdíjemelés, aminek mértéke 2,8 százalékos lesz, ami egy átlagos nyugdíjnál havi 4360 forintos emelést jelent.

A portfolio.hu számításai szerint ez nominálisan azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíjas havi 3780 forintnyi pluszt kaphat pluszban 2020-ban, ami éves szinten 45 360 forintnyi többletnyugdíjat jelenthet.

A 2019. december havi nyugdíj összegéhez képest a 2020. januárié azonban 3,5 százalékkal lesz magasabb, mivel azoknak, akiknek 2019 novemberében egyösszegű kiegészítés járt, további 0,7 százalékkal is meg kell emelni az ellátását.

A nyugellátásokra fordítható költségvetési források összege jövőre több mint 3580 milliárd forint lesz, közel 136 milliárd forinttal fog nőni az idei évhez képest.

A kormány jövőre is számol nyugdíjprémium kifizetésével, erre 20 milliárd forintot különített el a 2020-as költségvetésben. Ennek feltétele a jó gazdasági teljesítmény. Magyarország történetében először 2017-ben volt nyugdíjprémium.

Az Emmi közleménye szerint a nyugdíjak – a 2020. januári emeléssel – 2010-hez képest 38 százalékkal emelkednek, vásárlóértékük pedig 10 százalékkal nő. Ezen felül a nyugdíjasok 2016-tól 273,5 milliárd forint összegű további juttatásban részesültek a gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel. Mindezt úgy, hogy a kormány 2010-ben a Nyugdíjbiztosítási Alapot a baloldali kormánytól 357 milliárd forintos hiánnyal vette át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma