szerző:
Tetszett a cikk?

A fővárosi közgyűlés által november végén meghatározott feltételeket a kormány egy december 30-án, késő este megjelent határozattal hagyta helyben. Ezzel vált biztossá a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése.

December 30-án este 9 óra után jelent meg az a kormányhatározat, amely helyben hagyja a főváros az atlétikai stadion megépítésére vonatkozó feltételeit.

Egyebek mellett azt kérték, hogy 50 milliárd forintot kapjanak a kerületek az egészségügyi ellátás fejlesztésére a kormánytól, valamint hogy maradjon érvényben a kormány még Tarlós Istvánnal kötött, budapesti közlekedésfejlesztésre vonatkozó megállapodása, továbbá hogy nem csökkenhet a zöldfelület nagysága a stadion megépítésével, sőt, új, minőségi zöldfelületeket kell létrehozni. Ferencváros feltételeit a kormány már novemberben elfogadta.

A határozatra várva Karácsony Gergely főpolgármester december 26-án azt mondta a Hírklikknek Orbán Viktor miniszterelnök ígéreteiről,

Csak akkor hiszem el, ha kormányhatározatban látom, amit mondott. Most például, amikor mi itt beszélgetünk, még nem jött ki az a kormányhatározat, ami az atlétikai világbajnokság megrendezéhez kapcsolódó fővárosi feltételek teljesítéséről szól. És ha ez nem születik meg december 31-ig, akkor nem lesz atlétikai világbajnokság. Én szóltam. És ehhez tartom is magam.

A december 30-án este megjelent 1819/2019. számú kormányhatározat üdvözli, hogy a fővárosi közgyűlés egyhangúlag támogatta a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését és az atlétikai központ megvalósítását.

Egyúttal megállapítja, hogy a fővárosi közgyűlés által megszavazott feltételek egybeesnek a kormány szándékaival, ezért ezeket „elfogadja és támogatólag megerősíti”.

A kormány felkéri Budapest főpolgármesterét, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost mint a szervezőbizottság elnökét és a Világbajnokság előkészítésének és megvalósításának kormányzati felelősét, valamint a  Magyar Atlétikai Szövetség elnökét, hogy közös levélben tájékoztassák a  Nemzetközi Atlétikai Szövetséget a  2023. évi IAAF Atlétikai Világbajnokság megrendezéséhez szükséges támogatás meglétéről és az atlétikai központ megvalósításáról.

A december 30-i keltű határozat nem feltétlenül azt jelenti, hogy a kormány összeült az év utolsó napjaiban. Körözés útján is elfogadhatnak határozatokat, sőt a miniszterelnököt előre fel is hatalmazhatják ilyenek kiadására. Hétfő este a Magyar Közlönynek három száma jelent meg 571 oldalon, egyebek mellett összesen 12 kormányrendelettel és 8 kormányhatározattal.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!