A kormány ezermilliárd forint hiányt hozott össze 2019-ben

A kormány ezermilliárd forint hiányt hozott össze 2019-ben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezermilliárd forintnál is több pénz folyt be a költségvetésbe adókból 2019-ben a megelőző évinél. A kormány emellett összehozott ezermilliárd forint hiányt, a nyugdíj- és tb-kassza 235 milliárd forintos mínuszban zártak.

Az államháztartás központi alrendszere (vagyis az államháztartás az önkormányzatok nélkül) decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219 milliárd forintot jelentett – írja közleményében a Pénzügyminisztérium (PM). Ebből a központi költségvetés (vagyis a kormány) 1023,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai (vagyis a nyugdíj- és tb-kassza) 234,8 milliárd forintos deficittel zártak az elkülönített állami pénzalapok 39,6 milliárd forintos többlete mellett.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege pontosan az önkormányzati alrendszer, valamint az ide sorolt egyes szervezetek gazdálkodási adatainak ismeretében, illetve a szükséges módszertani korrekciók után március végén, a KSH mutatói alapján határozható majd meg.

Az államadósság átlépi a 34 ezer milliárd forintot 2022-ben

A következő évek költségvetéseinek nagy nyertese az innovációminisztérium lesz, illetve a „kiemelt kormányzati magasépítési beruházások". A katonaságra egyre több pénz jut majd, a belügyes szervezetekre viszont lényegében ugyanannyi. Az önkormányzatok támogatása csökken.

Ami a bevételeket illeti, általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban. Uniós bevételből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek.

2019-ben a hazai fejlesztési kiadások közül jelentős forrás jutott a Modern Városok Program és Modern Falu Program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére – állítja a PM.

A tárca közlése szerint 47 ezer család vette igénybe a babaváró támogatást/hitelt, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását több mint háromezer.

A kormány elsütötte a pénzágyút - kapott Hosszú Katinka és a turáni alapítvány is

Külföldi fociklubok, magyar úszók, egyházak, Áder János klímavédelmi alapítványa és sokan mások a kormány év végi pénzszórásának kedvezményezettjei közt.

Hozzászólások