Alig jut valami Magyarországnak az EU 100 milliárdos klímaprogramjából

Alig jut valami Magyarországnak az EU 100 milliárdos klímaprogramjából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Brutális pénzt különít el az EU zöldítésre, de Magyarország a teljes keret mindössze 1,1 százalékát kapja.

Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára – közölte az MTI szerint Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban kedden.

Timmermans az Európai Parlament plenáris ülésén, az Európai Bizottság által decemberben bemutatott európai zöld megállapodás finanszírozási lehetőségeiről folytatott vitában hangsúlyozta, hogy a dokumentumban rögzített céloknak köszönhetően az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség lesz.

Bár óriási pénzről van szó, Magyarország nem sokat lát belőle: a Bruxinfó szerint ide 82,2 millió euró, a teljes keret csupán 1,1 százaléka kerül. Ezzel szemben Lengyelország 2 milliárd euróhoz jut, ők kapják a legtöbbet.

Németország a második fő haszonélvező, hozzájuk valamivel több mint 1 milliárd euró megy. A nagyobb kedvezményezettek között vannak még a románok (662 millió), a csehek (644 millió), a franciák, a spanyolok, az olaszok és a bolgárok. A legkevesebb pénz, mindössze 3,6 millió euró Luxemburgra jutna – írta a lap.

A megvalósításhoz szükséges európai zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra. Az átállást segítő, úgynevezett méltányos átállási alap szolidaritásra épít a nehezebben teljesítő országokkal –hangsúlyozta Timmermans. Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság különleges kölcsönöket biztosít az Európai Beruházási Bank segítségével a helyi hatóságoknak és önkormányzatoknak a szigetelési munkálatok elvégzéséhez, valamint ahhoz, hogy modernizálni tudják a szénfűtéstől függő háztartások fűtési rendszereit.

Hozzászólások