Milliárdos csalás gyanúja miatt nyomoznak Győrben

Milliárdos csalás gyanúja miatt nyomoznak Győrben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egy videó miatt egymást vádolja választási csalással a győri Fidesz és MSZP, de a lényegről nem beszélnek – írja a HVG hetilap.

Miközben a kormányfő vezényletével dübörög a cigányellenes gyűlöletkampány, az ügyészség megerősítette a HVG-nek, hogy a gyanú szerint közel egymilliárd forintot csalt el a Fidesszel együttműködő Lungo Drom egyik győri képviselője a romák közfoglalkoztatásával.

A HVG-nek küldött válasz szerint Horváth Barbarát és társait azzal gyanúsítják, hogy 2014 és 2018 között több mint 665 millió forintot vettek fel több olyan civil szervezet és gazdasági társaság bankszámlájáról, amelyek közfoglalkoztatással kapcsolatos szerződéseket is kötöttek, és a pénzt – az ügyészség megfogalmazásában – a megalapozott gyanú szerint jogtalanul eltulajdonították.

Ráadásul a szervezetek az adóbevallásukban alaptalanul kalkuláltak levonásokkal, így több mint 180 millió forint áfát nem fizettek be. Mindez különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásnak számít.

A nyomozás még 2018-ban indult, miután több munkavállaló feljelentést tett, hogy nem kapja meg maradéktalanul a járandóságát. Horváthné mégis zavartalanul folytatja képviselői munkáját: a Lungo Drom színeiben az ősszel ismét beválasztották a győri cigány kisebbségi önkormányzatba, 2010 óta immár harmadszor, és – külsősként – ismét tagja lett a győri képviselő-testület szociális bizottságának. Az ellenzéki polgármesterjelölt felszólította Fekete Dávid alpolgármestert, hogy hívják vissza Pintért, de egyelőre nem kapott választ.

További részletek a HVG e heti számában és a hvg360-on.

©
Hozzászólások