Kettészakadt Göd, miután óvintézkedéseket vezettek be a Samsungnál a koronavírus miatt

Kettészakadt Göd, miután óvintézkedéseket vezettek be a Samsungnál a koronavírus miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig sem volt zavartalan a helyiek és a dél-koreai gyár viszonya, a gödiek ugyanis nem nézik jó szemmel az üzem terjeszkedését. Most azzal kellett szembesülniük, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a világszerte pusztító koronavírus miatt a Samsung SDI-nál. Van, aki aggódik, mások pánikkeltésről beszélnek. Összeszedtük az eddigi védekezési stratégiákat, a Samsung ugyanis csak az egyike az úttörőknek.

Rövid bejegyzésben tette közzé a gödi polgármester Facebook-oldalán, hogy a városban működő Samsung-gyár felvette a kapcsolatot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi részlegével a világszerte tomboló koronavírus-járvány miatt. A momentumos Balogh Csaba azt írta, jelenleg ugyan nincs a hatóság által kötelezően előírt intézkedés, ennek ellenére a Samsung SDI minden tőle telhetőt megtesz a megelőzés érdekében. A polgármester tájékoztatása szerint ezek a következők:

Azt, hogy pontosan hányan dolgoznak az üzemben, nem tudni. Megkeresésünkre Borbíró Mihály, az önkormányzat katasztrófavédelmi referense csak az arányokat érzékeltette: a munkavállalók 52 százaléka magyar, 48 százaléka más nemzetiségű.

Nagyon kevés a kínai

– mondta a szakember, szerinte a számuk a húszat sem éri el a városban, ahol nagy változás nincs, mindössze annyi történt, hogy a Samsung SDI tartotta magát az önkormányzattal korábban kötött szóbeli megállapodáshoz: tájékoztatta a képviselőket egy olyan intézkedésről, amely érinti a helyiek és a gyárban dolgozók biztonságát.

Nincs vesztegzár

– hangsúlyozta Borbíró Mihály. Arról van szó, ismertette a gyakorlati tudnivalókat, hogy azok a dolgozók, akikről tudni lehet, hogy a közelmúltban Kínában jártak, vagy feltehetően találkozhattak kínaiakkal, 14 napig nem hagyhatják el a szálláshelyüket Gödön. Ennyi ugyanis a vírus lappangási ideje. Ha ez letelt, orvosi vizsgálat vár rájuk, és ha semmilyen betegségre utaló jelet nem találnak náluk, mehetnek dolgozni.

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. A gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt "karanténba helyezi" és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs.
©

Kettészakadt a város

A helyiek a hvg.hu-nak azt mondták, a polgármesteri tájékoztatáson kívül semmilyen információjuk nincs. Így például azt sem tudják, mennyi ideig tartják karanténban az érintetteket, egyáltalán hány emberről van szó.

Van némi aggodalom és bizalmatlanság az emberekben, mert nem igazán hisznek a Samsung által adott tájékoztatásokban. De a polgármesterben bíznak

– tudtuk meg Bodnár Zsuzsától. Szerinte inkább általános az aggodalom a vírustól Gödön.

Váczy Katalin azok közé tartozik, akik aggódnak. Közel lakik a gyárhoz, már eddig is félve nézte, ahogyan a gyár felfalja a várost, és ahogyan – állítólag a szálló por miatt – szájmaszkban járnak a városban a munkások. Az asszony a Facebookról tájékozódik, értesítést máshonnan nem kapott.

Mi legyen a háziállatokkal? Sétáltathatom a kutyát? Sokaknak van itt birkájuk, lovuk, azokkal mi legyen?

– sorolja. Szerinte nem elég a polgármester rövid tájékoztatója, akár Balogh Csabának, akár egy képviselőnek be kellene mennie az üzembe, és megbizonyosodnia arról, hogy valóban gyakrabban takarítanak és van kézfertőtlenítő is, ahogyan azt a gyárban állítják. A gödiek kettészakadtak: egy részük Katalinhoz hasonlóan fél a járványtól, a többiek úgy gondolják, a polgármester közlése csak arra volt jó, hogy pánikot keltsen a városban.

©

Mit csináljanak a nagy, nemzetközi cégek?

Eddig még egyetlen hatóság sem adott ki protokollt arra vonatkozóan, hogy a Magyarországon működő nagy nemzetközi cégek hogyan járjanak el. A döntés lényegében a vállalkozásokra van bízva. A hvg.hu úgy értesült, a Nemzeti Népegészségügyi Központot eddig egyetlen vállalat sem kereste útmutatásért.

Közben az Index arról írt, hogy a Nokia is – ahogyan fogalmaztak – egészséges óvintézkedést vezetett be: egyhetes otthoni munkavégzésre utasította a Kínában járt dolgozóit.

Kerestük az ÁNTSZ-t, hogy megtudjuk:

Még nem kaptunk választ. A Budapest Airport azt a tájékoztatást adta, hogy a repülőtéren van elég védőfelszerelés, védőruha, kesztyű, maszk és cipővédő, rendelkezésre állnak az elkülönítő helyiségek, és az eljárásrendet is kidolgozták, ha szükség lenne rá.

A Budapest Airport szerdától megkezdi az utasforgalmi területeken a vírusölő folyékony kézfertőtlenítő szerek kihelyezését, továbbá fokozottan ügyel a gyakoribb fertőtlenítő takarításra. Emellett a repülőtér nyilvános területein információs táblákat helyez ki, amellyel felhívja a figyelmet a legfontosabb megelőző higiéniai teendőkre

– derül ki a szerkesztőségünknek küldött közleményből.

©

Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban, egy budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat adtak, fontos

Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is – magyarázta a tiszti főorvos, aki kijelentette, Magyarországon jelenleg nincs új koronavírusos beteg, de nem zárható ki a kórokozó behurcolása. Az új vírus gyors azonosítására felkészültek. Ha gyanús, valószínűsített vagy igazolt esetet fedeznek fel, akkor úgynevezett megfigyelőrendszer lép életbe. Gyanúsnak számítanak az olyan esetek, amelyek

Beszélt a Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről is, ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.

Az egyetemek is léptek

Két egyetem, a Semmelweis és a Debreceni is hozott óvintézkedéseket: előbbin nagyjából 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai. Nekik a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell tölteni egy részletes kérdőívet. Ez alapján döntik el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozzák-e a vírust vagy sem. Ha erre van esély, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szt. István és Szt. László Kórházba viszik – olvasható az egyetem közleményében.

Debrecenben azt kérik a több mint 370 kínai hallgatótól, hogy most ne utazzanak haza. Szilvássy Zoltán rektor közölte, hogy a Klinika sürgősségi osztályán felállítanak egy lázkaput,

aki lázas, más folyosón folytatja majd az útját, mint aki nem lázas.

A tájékoztatón kiderült az is, hogy az Egészségügyi Világszervezettől és az Európai Járványügyi Hatóságtól a legtöbb oltóanyaggal foglalkozó intézmény már kapott felkérést: próbáljon védőoltást készíteni a vírus ellen. A Debreceni Egyetem oltóanyaggyár-programjának egyik pilot üzeme, a Fluart pilisborosjenői üzeméhez is érkezett ilyen felkérés – közölte Szilvássy Zoltán.

©

Ha bármelyik magyarországi kórházban azonosítják a koronavírust, a beteget a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetébe kell szállítani, ahol elkülönítve ápolják. Szlávik János, a részleg osztályvezető főorvosa szerint főleg olyan idős emberek haltak meg a fertőzés miatt, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben. A megbetegedés gyermekeknél nem jellemző.

Magyarok veszélyben

Megszólalt az emberi erőforrások minisztere és a külügyminiszter is. Kásler Miklós azt mondta, minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy sem itthon, sem külföldön nem tudnak magyar fertőzöttről. Nyolc magyar van az érintett területeken, közülük hatan Vuhan városában, ketten Hupej tartomány más részén élnek. A nyolcból hét ember azt kérte, menekítsék ki őket Kínából, jelezte a miniszter, aki szerint az evakuálás légi úton lehetséges.

A járványt okozó vírus a kínai Vuhanból indult, annyit lehet róla tudni, hogy a tavaly novemberben megjelent új törzs állatról terjedt emberre, de azóta bebizonyosodott, hogy az emberek egymást is megfertőzhetik. Az nCov-2019 nevű vírusnak eddig Kínában már több mint száz halálos áldozata van, több ezren fertőződtek meg, a betegség már világszerte felbukkant. Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét. A koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felsőlégúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek.

Hozzászólások