Az EU szolidáris az olaszokkal szemben – a németek nem annyira

Az EU szolidáris az olaszokkal szemben – a németek nem annyira

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság hozzájárult, hogy növekedjen az olasz deficit a koronavírus-járvány miatt.

Brüsszel arról tájékoztatta Rómát, hogy mivel előre nem látható egyszeri intézkedéssorozatról van szó, nem számítja bele a költségvetési hiányába azokat a kiadásokat, melyeket a vírusjárvány tett szükségessé. Olaszország március harmadikán jelezte Brüsszelnek, hogy megduplázza költségvetését a vírus elleni háborúban: 7,5 milliárd eurót szán erre a célra. Giuseppe Conte miniszterelnök azzal indokolta meg ezt a hatalmas összeget, hogy sok olasz család számára a járvány nemcsak egészségügyi, hanem megélhetési probléma is. Gondoljunk csak az idegenforgalomra, amely Itáliának óriási bevételi forrás - ha nincs épp karantén vírusjárvány miatt.

A Bloomberg gyorsan ki is számolta, hogy 6,35 milliárd eurós túllépés várható emiatt. Ez a GDP 0.35%-a – legalábbis békeidőben. Nagy valószínűséggel a GDP is csökken majd az idén, ezért borulnak a számok - és nemcsak Itáliában.

Az olaszok szerencséje, hogy a gazdasági biztos honfitárs. Paolo Gentiloni (képünkön) elvben persze az uniós érdekeket képviseli, de nyilvánvalóan sokkal megértőbb Itália problémái iránt, mint egy más nemzetiségű biztos lenne. Szépen kiderült ez az egészségügyi miniszterek válságtanácskozásán, ahol az olaszok maszkokat és más védőfelszerelést kértek, mire a németek közölték: exporttilalmat rendeltek el, első a hazai piac ellátása. Jens Spahn német egészségügyi miniszter kissé furcsán indokolt: jelenleg a piacon nem az kap maszkot, akinek a legnagyobb szüksége van rá, hanem az, aki a legtöbbet fizet érte. A brüsszeli Politico idézi még a holland egészségügyi minisztert is, aki viszont arról beszélt: hiány esetében a legfontosabb a szolidaritás.

Hozzászólások