A koronavírus miatt a magyar bankjegyeket is karanténba helyezik

A koronavírus miatt a magyar bankjegyeket is karanténba helyezik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bankjegyek fogdosása hozzájárulhat egy fertőzés terjedéséhez, így többek között a magyar forintot is karanténba helyezik, tisztítják.

A koronavírus miatt a magyar forintot is tisztítani kell, hogy ne terjedjenek rajtuk a kórokozók – írta meg a Ripost. Már Kínában és Dél-Koreában is karanténba helyezik és speciális eljárással fertőtlenítik a készpénzt, hogy megakadályozzák a felületen megtapadó koronavírus terjedését.

A Magyar Nemzeti Bank most arról számolt be, hogy ők is ilyesmi döntést hoztak.

A jegybank a Ripostnak azt írta, hogy a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig "pihenteti". Azután a megfelelőnek ítélt és kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, és egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton küldik át. "Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba" – magyarázták.

Az intézkedésre azért is van szükség, mert az új típusú koronavírus a különféle felületeken eltérő ideig marad fertőzőképes. A fémet például kifejezetten kedveli.

Hozzászólások