szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már annál is nagyobb a forint zuhanása, mint amekkora 2008-ban volt.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Zuhan a forint, és egyelőre nem látni, hol lesz a szabadesés vége. Az euróhoz mért árfolyam ma délelőtt érte el az eddigi történelmi mélypontját, 359,26-ot.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján visszakereshető, hogy napi szinten hogyan változott a forintárfolyam, ebből készítettük el a grafikonunkat, amely 1999 óta mutatja az árfolyammozgást. Azért 1999-ig mentünk vissza, mert az euró akkortól létezik, igaz, az első három évben még csak számolni lehetett euróban, fizetni vele csak 2002 óta tudunk. Az ábrán a napi középértékek szerepelnek, vagyis az egyszeri kiugró adatok ebben nincsenek benne.

Az adatokból az is látszik, hogy

  • a legerősebb a forint 2008. július 18-án volt, akkor 229,11 forint volt egy euró,
  • a leggyengébb értelemszerűen ma,
  • a 300-as árfolyamot 2009. február 4-én értük el először,
  • 2015. április 22. óta nem volt 300 alatti árfolyam,
  • Az egy hét alatti legnagyobb zuhanás egészen mostanáig 2008. október 6-a és 10-e között volt, amikor hétfőn 248,54 volt az árfolyam, pénteken már 264,03. Most ennél is rosszabb lehet a helyzet: hétfőn, március 16-án 340,17 volt a napi középárfolyam, ma már 357 fölötti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!