Az adóbevallásnál érheti meglepetés a külföldre ingázókat, ha Magyarországon mennek home office-ba

Az adóbevallásnál érheti meglepetés a külföldre ingázókat, ha Magyarországon mennek home office-ba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évek óta beszédtéma a tanácsadók körében, hogy milyen adófizetési kötelezettségeik vannak azoknak, akiket egy külföldi cég alkalmaz, de valamiért a saját hazájukban kell home office-ba menniük. A járvány miatt most sokaknál időszerű lett a kérdés – a tudnivalókat az Adózóna foglalta össze.

Annak a magánszemélynek, aki nem Magyarországon dolgozik, de most itt maradt home office-ban, előbb vagy utóbb foglalkoznia kell az adó- és társadalombiztosítási kötelezettséggel, és az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének feltérképezésével. Az Adózóna egy olyan ember példáján mutatta be a helyzetet, aki Ausztriában áll munkaviszonyban, családja Magyarországon él, ő maga rendszeresen minden hétvégén hazalátogat. Így volt ez a vészhelyzet kihirdetése előtt is és most is, azzal a különbséggel, hogy most heteken át dolgozik Magyarországon home office-ban, sőt az sem zárható ki, hogy hónapokon keresztül nem tud visszamenni a munkahelyére Ausztriába. Magyar állampolgár, Magyarországon állandó lakóhelyén családjával együtt él, emiatt magyar adóügyi illetőségűnek minősül.

Ez azért fontos információ, mert a fizetés, amelyet egy magyar illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, csak Magyarországon adóztatható, kivéve, ha a munkát a másik államban végzi.

Ha a munkát Ausztriában végzi, akkor ott kell adóznia, csakhogy ha márciustól májusig Magyarországon kell dolgoznia, akkor magyar szja-előleg-fizetési kötelezettsége is keletkezik. A gyakorlatban az adóelőleg-fizetés nem valószínű, hogy megvalósul, mivel egy ilyen vészhelyzetben nem az adózási szabályok lesznek a legfontosabbak. Viszont év végén ügyelni kell arra, hogy a magyar adóbevallás elkészítésekor ezek a jövedelmek szerepeljenek a magyar adóbevallásban, és ha véletlen Ausztriában is levonták, akkor azt visszaigényelje.

Az EU-ban érvényes szabályozás szerint egy személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. A magyar jog akkor alkalmazandó, ha a lakóhely Magyarországon található és a munkavállaló tevékenységének jelentős részét Magyarországon végzi. Jelentős a tevékenység, ha a munkavállaló belföldön folytatott tevékenységéhez köthető munkaidő, vagy munkabér az előző és a következő egy évet összesítve eléri az összes munkaidő, illetve munkabér (díjazás) 25 százalékát.

Az általános forgalmi adó és más adószabályok gyakorlati alkalmazásához segítséget nyújt a HVG Adó 2020 adószakértők közreműködésével készített különszáma.

A HVG Adó 2020 kiadványát ide kattintva is megrendelheti.

Hozzászólások