160 milliárd dolláros segélycsomagot készít elő a Világbank

160 milliárd dolláros segélycsomagot készít elő a Világbank

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szegényebb országokat segítenék meg vele.

Az USA 2000 milliárd dolláros mentőcsomaggal igyekszik életet lehelni az amerikai gazdaságba, ahol véget ért minden idők leghosszabb konjunktúrája. Donald Trump elnök nem is titkolja: kizárólag az Egyesült Államok érdekli, és főként persze az, hogy novemberben újraválasszák.

Vele szemben Hszi Csinping kínai elnök képviselte a globalista álláspontot mondván: csakis együtt győzhetjük le a koronavírus-járványt. Ez szépen hangzik, de közben a kínaiak lezárták a határokat a külföldiek előtt, mert attól tartanak, hogy ők hozzák vissza a koronavírust Kínába, ahol már az újrakezdéshez készülődnek.

Mi lesz a szegényebb országokkal?

Az ő számukra készítjük elő a 160 milliárd dolláros segélycsomagot a következő 15 hónapra – hangsúlyozta David Malpass, a Világbank elnöke a Reuters beszámolója szerint. "A célunk az, hogy csökkentsük az időt, amely az új fellendülésig eltelik. Támogatjuk a kis és közepes vállalkozásokat a szegény országokban, hogy átvészeljék a nehéz időket. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ezekben az országokban a szegények és a sebezhető társadalmi rétegek könnyebben viseljék a válságot." – nyilatkozta a Világbank főnöke.

"Ha elér minket a vírus, akkor mi mind meghalunk" – ezt nyilatkozta korábban Szomália pénzügyminisztere. Afrika egyik legszegényebb államában ugyanis semmiféle egészségügyi struktúra sincsen a lakosság döntő többsége számára. Nagyon sok országban hasonló a helyzet: a kis létszámú eliten kívül senki sem számíthat komoly egészségügyi ellátásra.

Tisztában van ezzel a Világbank is Washingtonban, ezért egy 14 milliárd dolláros gyorssegélyt már jóváhagyott a szegény országok egészségügyi rendszerének fejlesztésére. Aztán, hogy ez mire lesz elég, az más kérdés.

Hozzászólások