Két hétig még várni kell az uniós csodaszerre a vírus ellen

Két hétig még várni kell az uniós csodaszerre a vírus ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nem született döntés arról sem, meghosszabbítják-e a beutazási tilalmat.

Sem a gazdasági védőintézkedésekről, sem az ezek fontos részét jelentő eurokötvényekről nem sikerült megállapodásra jutniuk az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján. Charles Michel, a vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke a késő estébe nyúló tanácskozás után csak arról tudott beszámolni, hogy 15 napot biztosítanak az euróövezet pénzügyminisztereinek egy közös uniós szintű válasz megtalálására a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízis megelőzése érdekében.

Mivel a tagállamoknak rugalmasságra van szükségük a feladat sikeréhez, a javaslatoknak figyelembe kell venniük a járvány okozta, valamennyi tagországot sújtó válság sokféleségének példátlan természetét – mondta.

Az Európai Tanács elnöke kijelentette, az Európai Unió vezetőinek prioritása az áruk mozgásának biztosítása az egységes piac megőrzése érdekében. Ezzel összefüggésben a tagállamok egyetértettek abban, hogy az ideiglenes belső határokon történő ellenőrzés esetleges bevezetésekor gondoskodnak a személyek és az áruk zökkenőmentes határellenőrzéséről és ezáltal az egységes piac működésének megőrzéséről – közölte.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcs után arról beszélt: a tagállamok készek fellépni a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikerét akadályozó hamis hírek ellen. Ennek része az is, hogy ”átlátható, időszerű és tényeken alapuló tájékoztatást” adnak mindenki számára hozzáférhető csatornákon arról, mit tesz az EU a járvány megelőzése és gazdasági hatásainak kezelése, valamint a koronavírus elleni védőoltás létrehozása, gyártása érdekében.

A tagállamok elkötelezték magukat amellett is, hogy mindent megtesznek a kutatás támogatására tett erőfeszítések összehangolásáért. Tájékoztatása szerint az unió ez idáig 17 projekt sikere érdekében 140 millió eurót (mintegy 50 milliárd forint) mozgósított.

Az elfogadott zárónyilatkozat szövege szerint a tagállamok arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy folytassa és gyorsítsa fel erőfeszítéseit az orvosi felszerelések sürgős és megfelelő biztosítása érdekében. Az uniós bizottságnak és az érintett ipari szereplőknek be kell számolniuk a hozzáférhető készletekről és ezek gyártásáról, valamint lépéseket kell tenniük a helyzet javítása érdekében. A bizottságnak folytatnia kell és fel kell gyorsítania az egyéni védőeszközök, a lélegeztetőgépek és a tesztelési eszközök rendelkezésre állására irányuló közbeszerzéseket. Szükség szerint növelheti az orvostechnikai eszközök, valamint az oltások és a gyógyszerek stratégiai készleteire szánt költségvetését – írták.

Nem született döntés a nem szükségszerű beutazások korlátozásának meghosszabbításáról vagy eltörléséről, itt csak annyit határoztak el: megfelelő időben értékelni fogják, és döntést hoznak.

A legfontosabb – gyakorlatilag az egyetlen – nem a koronavírushoz kötődő téma az EU bővítése, ahol a vezetők támogatták az európai ügyekért felelős miniszterek az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló megállapodását.

Hozzászólások