Szenvednek a virágboltok, az anyák napja hoz egy kis enyhülést

Szenvednek a virágboltok, az anyák napja hoz egy kis enyhülést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érvágás, hogy elmarad a ballagás, de a járvány amúgy is megviseli az üzletágat.

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére, az anyák napja miatt a hosszú hétvégére feloldják a virágboltok nyitvatartására vonatkozó korlátozásokat – közölte Nagy István tárcavezető. Az üzletek így

pénteken, szombaton és vasárnap is korlátozás nélkül fogadhatnak majd vásárlókat.

Az agrárminiszter közleményében arra emlékeztetett, hogy virágvásárlással számos munkahely megmenthető, a környezet pedig otthonosabbá varázsolható a koronavírus-járvány idején.

Így változik az élet hétfőtől - a legfontosabb tudnivalók

Budapesten és a környező településeken fenntartják a kijárási korlátozásokat, vidéken viszont teljesen újraindul az élet.

Arra is felhívta a figyelmet Nagy, hogy a multinacionális üzletláncokra nem vonatkoznak a korábban bevezetett korlátozások, ezért egyenlőtlen versenyfeltételek alakultak ki a virágpiacon. Ebből kifolyólag a virágboltoknak már eddig is jelentős bevételről kellett lemondaniuk, a járvány miatt ráadásul a ballagás is elmarad, holott az minden évben nagyon komoly forgalmat jelent az ágazatnak. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a teljes nyitvatartás ideiglenes visszaállítása a virágárusoknak és a vásárlóknak is nagy segítséget jelent, hiszen az első májusi vasárnapon több idő marad, hogy mindenki megvegye a szeretteinek szánt csokrokat.

A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe az ágazat szereplőit. Ezért a kormány döntésének megfelelően a dísznövényekkel foglalkozó munkáltatók június végéig mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot – magyarázta Nagy István.

Hozzászólások