szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiszámolta a KSH: egy hónap alatt egy ezrelékponttal nőtt a munkanélküliség.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az egy évvel korábbihoz képest 0,3, január–március óta pedig csak 0,1 százalékkal nőtt a munkanélküliség – számolt a Központi Statisztikai Hivatal, így most a hivatalos adat az, hogy 3,8 százalékos a mutató. Már ez a szám is a legmagasabb munkanélküliséget jelenti 2018 szeptembere óta, de az is világos, hogy a valóban állás nélküliek száma ennél sokkal magasabb lehet.

Ez máris bebizonyosodik, ha ránézünk a szintén most közölt foglalkoztatottsági számokra: miután márciusban 56 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint februárban, áprilisra ez a szám is 73 ezerrel, 4 millió 368 ezerre csökkent. Vagyis a járvány megérkezése óta 129 ezer ember vesztette el az állását.

A statisztikusok két okkal magyarázzák a nagy eltérést és a válsághoz képest feltűnően alacsony munkanélküliségi adatot. Ebből az egyik az, hogy a munkanélküliségi számokat mindig három hónap átlagában adják meg, most a február és április közötti számokat tették közzé, vagyis a vizsgált időszaknak az első majdnem felében még itt sem volt a járvány az országban. Ennél is fontosabb a másik ok: munkanélkülinek hivatalosan az számít, aki aktívan munkát keres és két héten belül munkába tudna állni, ha kellene, márpedig a járvány mindkettőt nehezíti.

Ebből aztán kijön az, hogy áprilisban hiába vesztette el 73 ezer ember az állását, közülük csak 19 ezer számít munkanélkülinek. A többi 54 ezer ember gazdaságilag inaktív besorolást kapott. Márciusban ugyanez történt: akkor 56 ezren vesztették el az állásukat, közülük kétezren számítottak munkanélkülinek.

Ha a háromhavi átlagból kiszedjük csak az áprilisiakat, akkor kijön, hogy ezzel a hivatalosan csak 19 ezer új munkanélkülivel számolva áprilisban 4,1 százalékos volt a munkanélküliség, ami 0,5 százalékos növekedés egy hónap alatt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 26,5 százalékkal, 331 ezer főre nőtt.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 21 ezerrel csökkent, de ugyanennyivel esett a közmunkások száma is. A Magyarországon élő, de külföldön dolgozó emberek száma 14 ezer fővel csökkent (a kivándorolt magyarok nem ide számítanak).

A munkanélküliség átlagos időtartama 9,2 hónap volt, a munkanélküliek 25,7 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Gazdaság

Nem árt fenntartással kezelni a friss magyar statisztikai adatokat

Egyre nagyobb óvatossággal kéretik kezelni a foglalkoztatási, kereseti és inflációs adatokat, az azokat övező bizalmatlansághoz a költségvetés átláthatatlansága is hozzájárul – figyelmeztet a HVG-nek írt elemzésében Katona Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke.

A Fradi volt focistája szerint valaki megrendelte megverését

A Fradi volt focistája szerint valaki megrendelte megverését

Új, életveszélyes drog jelent meg Magyarországon, eddig 11-en haltak meg tőle

Új, életveszélyes drog jelent meg Magyarországon, eddig 11-en haltak meg tőle

14 másodperccel maradt le az elnöki indulásról Kanye West, de ügyvédje szerint csak késik az iPhone-ok órája

14 másodperccel maradt le az elnöki indulásról Kanye West, de ügyvédje szerint csak késik az iPhone-ok órája