szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kijöttek a számok arról, hogy nemcsak a turizmus, hanem az ipar és a kereskedelem több ágazata is földbe állt a koronavírus-járvány idején; sorra teszik közzé a cégek a 2019-es beszámolóikat; forrnak az indulatok az Egyesült Államokban. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója,.

Benyújtotta a kormány a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatot. Az önkormányzatok mozgástere még tovább szűkülhet, a plakátokat nem adóztathatják meg, az iparűzésiadó-bevételeket pedig nem fordíthatják a dolgozóik fizetésére. Az önkormányzatok - és a dolgozóik - a most készülő költségvetésnek nagy vesztesei lesznek. A törvény arról is rendelkezik: kiemelt nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki nyithat kaszinót.

De átírták még az idei költségvetést is, a már megszokott módon nem parlamenti szavazással, csak egy kormányrendelettel. A kormány 161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül, a pénz legnagyobb részét, 154 milliárd forintot a Gazdaságvédelmi Alapból veszik el. Jutott ebből stadion- és vasút építésre, de a turizmus támogatására is.

©

Újra benyújtották az egyszer használatos műanyagtermékek tilalmáról szóló törvényjavaslatot is, ám a korábbi, váratlanul visszavont korábbi változattal ellentétben nem tiltanák sem a nejlonzacskókat, sem a zöldséges-pékárus műanyag zacskókat. Utóbbinál ráadásul még a termékdíj is elhanyagolható lesz.

Mit kellene még törvénybe írni?

A Központi Statisztikai Hivatal mostanra készült el sok áprilisi adat feldolgozásával, és a számok egészen megdöbbentőek. Az ipar az egy évvel korábbihoz képest közel 37 százalékkal zuhant, főként az autógyárak leállása miatt. A turizmus gyakorlatilag megszűnt: összességében 97 százalékos volt a visszaesés, a külföldiek vendégéjszakáinak száma 99 százalékkal zuhant.

©

A kiskereskedelmi forgalom 10,2 százalékkal esett vissza. Ez kétszer akkora zuhanás volt, mint amit a 2008-as válság legrosszabb hónapjaiban mértek. Az élelmiszerboltok forgalma minimálisan, de még nőtt is - logikus, enni ugyanúgy kellett a kijárási korlátozás alatt, mint korábban -, a használtcikkek és a ruhaboltok a földbe álltak, és a benzinkutaknál is kevesebbet költöttek.

Mi jön ez után?

A héten a trianoni szerződés aláírásának százéves évfordulójára is emlékezett az ország. Trianon közel sem okozott olyan mély sebeket a magyar gazdaságban, mint azt emlegetni szokás – erről Tomka Béla történész beszélt a hvg.hu-nak. Az ország mai területének egy főre jutó GDP-je 1913-ban ugyanúgy a nyugat-európai átlag 60 százaléka volt, mint az 1930-as évek végén, az pedig, hogy a nyersanyagkincs jelentős része a határokon kívülre került, a XX. században már nem jelentett gazdasági hátrányt.

Ami akadályt jelentett, az a hamarosan kibontakozó gazdasági nacionalizmus volt, mely bezárkózást, önellátást hirdetett, vámok és kereskedelmi korlátozások bevezetését hozta. Ez nemcsak a mi közvetlen környezetünket érintette, hanem Európa más régióit is - magyarázta a történész.

Ön mennyit tanult Trianon gazdasági hatásairól?

A hét képe: tüntetés az USA-ban

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetés a Tennessee állambeli Memphisben 2020. június 4-én
©

Tombolnak az indulatok az Egyesült Államokban. Az országban azt követően kezdődtek óriási tüntetések, hogy Minnepolisban egy fekete férfi, George Floyd meghalt egy rendőri intézkedésnél. A sokadik eset volt ez, hogy rendőri túlkapás áldozata lesz egy afroamerikai, de ezúttal a járvány és a munkanélküliség miatt a szokásosnál sokkal feszültebb helyzetben történt mindez.

Igaz, a munkaerőpiacról már egy meglepően jó adat is érkezett a héten, a korábbi húszmilliós növekedés után ezúttal kétmillióval csökkent egy hét alatt a munkanélküliek száma, ennyire jó heti adat 1939 óta nem volt. Európában is hasonlít ehhez kicsit a helyzet, itt az derült ki a héten kiadott adatokból, hogy sokkal kevésbé nőtt a munkanélküliség áprilisban, mint ahogy a szakértők várták. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint azonban be kellene ismerni: eddig kudarc az amerikai válságkezelés.

Mi vár még az Egyesült Államokra?

Európában az élet lassan visszatér a régi kerékvágásba, egyre több ország nyitja meg a határait. A magyarok számára az egyik legfontosabb újdonság az, hogy Ausztria megszüntette a belépés előfeltételeként eddig alkalmazott orvosi igazolás- vagy karanténkötelezettséget. A határellenőrzés azonban egyelőre fennmarad az osztrák–magyar határon. Az Ausztriából hazatérő magyar állampolgároknak nem kell házi karanténba vonulniuk, ha a belépést megelőző 4 napnál nem régebben készült negatív Covid-tesztről szóló angol, vagy magyar nyelvű igazolással rendelkeznek.

©

Azok a magyarok, akik Horvátországba mennének, a járványt megelőző feltételek szerint léphetnek be, de továbbra is kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat. Annak, aki Szlovákiából tér haza Magyarországra, nem kell karanténba vonulnia, ugyanez a szabály vonatkozik Szlovéniára is.

Ön tervez külföldi utazást mostanában?

Ugyan a cégek 2019-ről szóló éves beszámolóit a járvány miatt idén kivételesen elég szeptember 30-ig leadni, több vállalatnál is elkészültek az eredeti, május 31-ig határidőre.

Így aztán kiderült, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei cég, az Opus 33 milliárd forint veszteséggel zárta az előző évet, nagyrészt a Mátrai Erőmű miatt. A felcsúti expolgármesternek és az egyes cégekben vele együtt dolgozó tulajdonostársainak nagyon így sem kell panaszkodniuk, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből például közel 12 milliárd forint osztalékot vehetnek ki.

©

Sok közbeszerzést nyert el Garancsi István Market Zrt.-je is, ez a cég ötmilliárd forint osztalékot fizetett. Megtudtuk azt is, hogy Borkai Zsolt ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán összesen 4,3 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el 2019-ben. Az is kiderült, hogy a Magyar Posta nyereséges lett, de az állam segítsége nélkül mínuszban zárt volna, és most már az is nyilvános adat, hogy a trafikok ellátása áruval négymilliárdos üzlet volt 2018 után 2019-ben is. A kiskereskedelemben a Lidl volt az év legnagyobb nyertese.

Mi a 2019-es beszámolók tanulsága?

Egy nem annyira sikertörténet: patthelyzetbe kerültek a csődvédelmet kért Bónusz Brigád partnerei. A pénzükre egyelőre hiába várnak, de a korábban megvett utalványok alapján viszont teljesíteniük kell. A cég tájékoztatása szerint az ügyben majdnem 100 partner érintett.

Nem nyugtatta le a kedélyeket az sem, hogy a partnerek egy része a napokban levelet kapott, amelyben egy újabb szerződés megkötésére kérik őket. Ezt nem kötelező természetesen aláírniuk. A héten egy fontos határidőre kellett figyelniük: lejárt az a 30 napos időszak a csődeljárásban, amely rendelkezésére állt a kifizetetlen vállalkozóknak arra, hogy bejelentsék a fennálló követeléseiket a vagyonfelügyelőnek és az adósnak.

Lesz mindenkinek jó megoldás?

Azt már évek óta hallgathattuk, hogy a divatipar környezetszennyező és fenntarthatatlan, a járvány azonban az ágazat más problémáira is rávilágított. A GlobalData piackutató cég számításai szerint a Covid-19 akár 300 milliárd dolláros bevételtől foszthatja meg idén a globális ruházati ipart – ez több mint 15 százalékos visszaesés a 2019-es eredményekhez képest.

A belga Dries Nan Noten több más divatmárkával közösen egy fórumot és koalíciót alakított, hogy megoldást keressenek az iparág rendszerszintű problémáira: elsősorban az időzítésre és a leértékelésekre. Az iparági szereplők kevesebb terméket is szeretnének, ami nyomán kisebb raktárkészletre lenne szükség – és kevesebb is maradna eladatlanul.

Ön mikor vett utoljára ruhát?

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Mit okozhatnak az előre telepített reklámszoftverek a mobilokon?

Mit okozhatnak az előre telepített reklámszoftverek a mobilokon?

Többször kérte a kőszegi nagymama a fiát, hogy ne bízza rá a kislányát

Többször kérte a kőszegi nagymama a fiát, hogy ne bízza rá a kislányát

Trump végre megadta magát és maszkot húzott

Trump végre megadta magát és maszkot húzott