szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybankelnök szerint 2030-ra előre kell hoznunk nemzeti céljaink teljesítését.

2020 leállította a régi világot és új irányba állította az emberiséget Matolcsy György szerint. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a növekedés.hu-n közölte újabb írását.

A jegybank elnöke szerint "2020-ban beléptünk a rendszerváltoztatást követő /1990-tól 2010-ig tartó/ átmeneti időszak utáni 20 év második évtizedébe. Az elsőt, a 2010 és 2019 közötti tíz évet jól használtuk fel nemzeti céljaink elérésére. Sőt, a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítettük."

Matolcsy úgy véli, hogy a siker megismételhető a következő évtizedben, melyhez a bevált receptet kell használnunk: a 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben tervezni és indítani kell a 2030-ig szükséges reformok legalább 80%-át.

Évtizedünk megnyeréséhez jól kell kiaknáznunk geopolitikai helyzetünket, időbeli környezetünket, az emberi-intézményi erőforrásokat és a nem-humán tényezőket"

– írta Matolcsy György.

A jegybankelnök szerint egyik időbeli rokonunk az erős, sőt tragikus fordulatokat hozó 1940-es évtized. "Ezt az időbeli lefutást kell most módosítanunk úgy, hogy jóra fordítjuk a korszak drámaian erős energiáit." A siker megelőz és gyógyít, ezért 2030-ra előre kell hoznunk nemzeti céljaink teljesítését – fogalmaz írásában Matolcsy, aki szerint "évtizedünk drámai fordulatainak csillapítására, sőt formálására hasonlóan erős reformokat és fordulatokat kell végrehajtanunk".

Matolcsy György szerint a történelmi tanulságok alapján 2030-ra szükségünk van teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel, teljes életmód fordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává, teljes intézményi fordulatra az egészségügyben, új, biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre, versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között, továbbá világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.

Matolcsy úgy zárja sorait, hogy "ha nem mi fordítunk, velünk fordul a világ, de nem nekünk kedvező irányba".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!