szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Portugáliából kérték meg Orbán Viktort, hogy egyes megyék, régiók vagy városok beutazás szabályait enyhítsék, egy nappal az előtt, hogy az átírt szabály megjelent a Magyar Közlönyben. De Erdély vagy a Vajdaság is reménykedhet a könnyítésben, ha a járvány számai alapján döntenek - a Nagy-Britanniába kivándorolt vagy a kárpátaljai magyarok már kevésbé.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ha egy ország sárga vagy piros járványügyi jelzést kapott Magyarországtól, attól még az országos tiszti főorvos dönthet úgy, hogy egyes területeinek zöld jelzést ad - így módosult a beutazási korlátozásokról szóló kormányrendelet. Vagyis egy-egy megye, tartomány, vagy akár város is más besorolást kaphat, mint az ország egésze. Adja magát a kérdés: mi az oka ennek az új szabályozásnak?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón annyit mondott el, hogy egyelőre nem kapott külön besorolást egyetlen közigazgatási terület sem, de később is fogják vizsgálni, hol mennyire súlyos a járványhelyzet. A szabály átírásának okát logikus lenne a magyar turisták legkedveltebb utazási célpontjainál keresni, vagy épp a szomszéd országoknál. De kicsit távolabb van még egy hely, ahonnan pontosan erre a döntésre kérték a magyar kormányt:

Portugália.

Orbán Viktor és Antonio Costa
©

Nem kapott túl nagy hírverést, de kedden Budapesten tárgyalt Antonio Costa portugál miniszterelnök Orbán Viktorral. A hivatalos kormányzati közlemény szerint a munkamegbeszélésük célja az volt, hogy egyeztessék a nemzeti álláspontokat az EU-költségvetésről a pénteken kezdődő uniós csúcs előtt. Costa azonban, miután hazautazott, a portugál köztévének elmondta: arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy a járványügyi intézkedések során ne vegyék egy kalap alá a sárga besorolású Portugália egészét, mert ugyan országosan magas a koronavírusos esetszám, de csupán 19 település miatt látszik súlyosnak a helyzet. Elmondása szerint Orbán azt ígérte neki, hogy a kormányülés előtt átnézi és megfontolja az erről kapott dokumentációt.

"Alkalmam volt elmagyarázni az ország sajátos helyzetét. A magyar miniszterelnök megfontolta és elemezte azt a dokumentációt, amelyet átadtam neki és ez alapján hozhat döntést a holnap reggeli ülésen"

- nyilatkozta a portugál kormányfő.

Nézzük, hogy a sok magyar számára fontos országokban lehetnek-e külön besorolást kapó területek!

Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ részletesebb területi bontásban is közzétesz járványügyi adatokat, ezen is látszik, hogy nagy különbségek lehetnek országokon belül is.

©

Horvátországban, amely zöld besorolást kapott, az elmúlt két hétben különösen a magyar határhoz közeli, északi területeken volt sok újonnan diagnosztizált fertőzés. A turisták számára nem a legjobb hír, hogy Split és Dubrovnik környéke is a fertőzöttebbek közé tartozik - ha van valahol esély arra, hogy zöld maradna akkor is, ha az ország besorolása sárgára változna, akkor az nem a kedvenc turistacélpontok környezete, hanem a tengerpart északabbi része lenne.

A Szlovéniába utazóknak nem nagyon kell aggódniuk egyelőre: ott is zöld az ország besorolása, ráadásul a járványügyi hatóságok szerint az újabb megbetegedések is inkább a szeretetotthonok rossz helyzetét mutatják, nem a turisták vagy a határ menti ingázók célpontjainál vannak bajok.

Romániában, amely sárga besorolású, annál látványosabb az országon belüli eltérés. Ott 34 ezernél is több fertőzöttet diagnosztizáltak, de - mint a Transindex térképén megyei bontásban is látszik - döntő többségüket Bukarestben, valamint a Kárpátoktól keletre fekvő helyein. Ha a magyar hatóságok szeretnének utazási könnyítéseket adni, akkor óvatosan, de van rá lehetőségük. Erdély középső része a közepesen fertőzött helyek közé tartozik, Kolozs és Maros megyében épp 800 feletti a fertőzöttek száma, a magyar határhoz közel Arad és Bihar megyében kevéssel 800 alatt van ez a mutató. Szatmár és Szilágy megye azonban az ország két legkevésbé problémás helye, 82, illetve 124 esettel, Székelyföldön pedig Kovászna és Hargita is a jobb helyzetűek közé tartozik 342, illetve 403 fertőzöttel. Erdélyben egyedül Brassó megye helyzete igazán rossz, ott kétezernél is több fertőzöttet találtak.

Románia
©

A szintén sárga minősítést kapott Szerbia kapcsán is elképzelhető némi területi alapú enyhítés. Az ország leginkább fertőzött területei a déli megyék, ahova túl sok magyar nem utazik, valamint Belgrád, ahol a 18 ezernél is több fertőzött hatodát diagnosztizálták. A magyar határhoz közeli megyékben egyelőre 100 környékén vagy az alatt maradt az esetszám - azért nem mondhatjuk, hogy a Vajdaság egységesen biztonságosnak tekinthető, mert Újvidék közel 250 esettel az ország hetedik legfertőzöttebb közigazgatási egysége.

Ukrajna esetében nem érdemes azon gondolkozni, hogy a határ mentén élő magyarok átutazását segítse a kormány - legalábbis ha a járvány számadatai alapján döntenek. Az ország besorolása piros, az 55 ezer fölötti fertőzésből több, mint négyezret Kárpátalján diagnosztizáltak, közel 7500-at pedig a szomszédos Lviv megyében. Ez az ország legrosszabb száma, még a kijevi fertőzöttségi számnál is több.

Nem a könnyebb munkavállalás miatt enyhíthetnek
A vendégmunkások már eddig is viszonylag szabadon jöhettek be Magyarországra, legalábbis egyszerűbben, mint mások. A mezőgazdaságban dolgozókat például már május óta beengedték karanténkötelezettség nélkül, ha vállalták, hogy a szállásukon és a munkahelyükön kívül máshova nem mennek. Más külföldi dolgozóknak pedig hatósági külön engedéllyel volt erre lehetőségük.

Szlovákia miatt egyelőre nincs miért aggódni, és a területi bontást sem nagyon érdemes nézegetni. Megállapíthatjuk ugyan, hogy az esetszám Pozsony és Kassa környékén kicsit magasabb, mint máshol, de az, hogy eddig az egész országban kétezernél is kevesebb fertőzöttet találtak, és május közepe óta nem volt halálos áldozat, indokolja egész Szlovákia zöld besorolását.

Ausztria is zöld besorolást kapott. Itt annyira érdemes figyelni, hogy a Magyarországról ingázók számára fontos helyek közül Bécs az ország második legfertőzöttebb része (ott 426 az aktív esetszám, 4300 fölötti a járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzötteké), Burgenland viszont 18 aktív esettel a harmadik legjobban álló tartomány.

London
©

Az olyan, távolabbi országok közül, ahol sok magyar él vagy nyaralna, Nagy-Britannia kapott sárga minősítést. De nem nagyon lehet olyan területi eltérést látni, amely alapján egyes városok vagy megyék a zöld kategóriába kerülhetnének át - hacsak azt nem, hogy Észak-Skócia helyzete sokkal jobb, mint az ország többi részéé. Vagyis a Londonban vagy más angol városokban dolgozó magyarok egyelőre nem reménykedhetnek az enyhítésben, legalábbis ha csak az egészségügyi mutatók alapján döntenének erről.

Németország zöld besorolást kapott, ami teljesen érthető: ugyan órák kérdése, hogy az esetszám átlépje a 200 ezret, de június végén már 194 ezernél jártak, azaz nem sokkal nő a szám, és hétről hétre lassul a fertőzés terjedése. Összességében a bajorországi, a baden-württembergi, valamint az észak-rajna-vesztfáliai adatok rosszabbak másokénál, de nem valószínű, hogy az ország egyhamar elvesztené a zöld besorolását.

Spanyolország
©

A magyar turisták két kedvelt távolabbi utazási célpontja közül érdemes kiemelni még Görögország, Olaszország és Spanyolország helyzetét - egyelőre mindháromba szabadon lehet utazni, és onnan vissza is jönni. A görög turistaközpontok nem állnak jobban az ország más részeinél, Olaszországon belül Venetóban és Lombardiában magasabb a napi esetszám, Rómában és környékén rossz, de legalább stabil a helyzet napi 15-20 új fertőzöttel, a liguriai, vagy a Magyarországhoz legközelebb eső friuli nyaralást tervezőknek viszont nincs igazán mitől tartaniuk. Spanyolországon belül Katalóniában és a francia határhoz közeli részeken volt az országos átlagnál több fertőzött az elmúlt hetekben, de egyelőre nincs veszélyben az egész ország zöld minősítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince-Kacskovics Mihály Béla Itthon

Nem csak a járványadatok alapján korlátozza a kormány a beutazást

A járványügyi adatokon kívül más szempontok is érvényesülhettek akkor, amikor az operatív törzs és a kormány elkészítette a különböző országokra vonatkozó, szerda hajnalban életbe lépett beutazási korlátozások alapjául szolgáló besorolást. A puszta számok alapján felmerül, hogy több állam nem a neki megfelelő kategóriába került.

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

5 jel, amiből felismerhetjük a depressziós kollégát

5 jel, amiből felismerhetjük a depressziós kollégát