szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombathy Pál az ATV műsorában azt állította, hogy eddig nem látott rá napi szinten a cég belső folyamataira.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt szerda este Szombathy Pál, az Index frissen kinevezett vezérigazgatója, aki a menesztett főszerkesztő, Dull Szabolcs ügyét is szóba hozta.

Szombathy szerint „rendkívül szerencsétlen, béna és széttartó” volt a kommunikáció Bodolai László igazgatósági elnök és Dull Szabolcs főszerkesztő között, ez vezetett a kialakult bizalmi válsághoz:

az igazgatóságból üzleti adatok kerültek ki, ami miatt a főszerkesztőnek távoznia kellett a kiadó igazgatóságából. Ezután patthelyzet alakult ki Bodolai és Dull között, amelynek következtében bizalomvesztés lépett fel Bodolai László részéről.

Szombathy a műsorban nem tudta megmondani, ki lesz az Index új főszerkesztője, azt viszont hangsúlyozta: a szerkesztőségnek nincs szerzett joga a döntésben. Arra sem tudott mit mondani, lesz-e megszorítás vagy létszámleépítés, de közölte:

amíg ő a vezérigazgató, addig nincs veszélyben a lap függetlensége.

Szombathy megemlítette azt is, hogy három éve van az Index igazgatóságában, de ez idő alatt nem látott rá napi szinten "az elmúlt időszak belső folyamataira". Beszélt arról is, nem értette pontosan, miért gondolja az Index szerkesztősége, hogy veszélyben van a lap függetlensége. Szerinte a júniusban megszellőztetett, tervezett átalakításra nem került sor, ő pedig egykori főszerkesztőként is ismeri a helyzetet, hogy "van olyan, hogy különböző embereknek vannak ötleteik".

Bodolai az Indexről: Úgy érzem magam, mint a pilóta, aki mögött a legénység szedi szét a gépet

Az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője szerint nincs külső befolyás, és nem zsarolta a kirúgott főszerkesztőt a függetlenségi barométer zöld zónába való visszaállítása miatt. Szerinte Dull Szabolcs nem tudta belátni, hogy egy cég működéséről van szó, a függetlenségjelző barométer sárga zónában tartása és a "turbulenciák" pedig üzletileg ártanak a cégnek.

Az Index újságírói közleményükben elfogadhatatlannak nevezték a főszerkesztő, Dull Szabolcs szerdai kirúgását. A hvg.hu telefonon elérte Dull Szabolcsot, aki annyit erősített meg, hogy Bodolai délelőtt közölte vele, hogy rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyát. A történtek miatt a Momentum tüntetést szervez az Index szerkesztősége elé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét rács mögött van a csengeri "örökösnő"

Ismét rács mögött van a csengeri "örökösnő"

Egy osztrák találmánnyal már nappal is látni lehet a Föld körül keringő űrszemetet

Egy osztrák találmánnyal már nappal is látni lehet a Föld körül keringő űrszemetet

Már meghaladja a 130-at a bejrúti robbanás után azonosított halottak száma

Már meghaladja a 130-at a bejrúti robbanás után azonosított halottak száma