szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem csak itthon lett „kampec” a turizmusnak: nincs jele a külföldi nyaralóhelyeken a nyár második felére remélt feltámadásnak.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Euró tízmilliárdokban mérhető gazdasági károkat okozott a turizmusnak és a hozzá kapcsolódó rengeteg ágazatnak a koronavírus-járvány – írta a Portfolio.hu.

A statisztikák szerint a legtöbb turista az Egyesült Királyságból, Németországból és Franciaországból utazik, azonban ezekben az országokban többhavi csúcsra ugrott a napokban az új fertőzöttek száma.  Eközben pedig a közkedvelt célországokban is drasztikusan romlik a járványhelyzet, így a spanyoloknál és az olaszoknál is. Így a nyár második felére remélt turisztikai élénkülés legfeljebb csak nagyon halványra sikerülhet Európa-szerte.

Az Eurostat legújabb adatai szerint szinte minden vizsgált országban 100 százalékot zuhant a külföldi turizmus, minden országból elmaradnak a turisták. Az összes nyaralási célpontot súlyosan érinti a koronavírus-járvány és a válság – áprilisra gyakorlatilag megszűnt a külföldi turizmus.

Minimális élénkülésről adtak számot májusban és júniusban, az Eurostat adatbázisában azonban még csak Spanyolországgal kapcsolatban érhetőek el adatok: ott 98 százalékot zuhant a turizmus.

Ez azért is rossz hír, mert 7 százalék körül van a turizmus közvetlen súlya például a horvát és a görög GDP-ben is tavaly, ez az arány pedig a spanyol gazdaságban még nagyobb: 6,7 százalék, a turizmussal közvetlenül összefüggő ágazatokkal együtt pedig már 15-25 százalék közötti súlyról is beszélhetünk.

Éledezik a hazai idegenforgalom, de külföldi turisták nélkül csak félig teli a pohár

A koronavírus-járvány első hullámának elültével a vártnál gyorsabban kezdődött meg a belföldi turizmus talpra állása, ám a kedvező folyamatok inkább a vidéki városokat jellemzik. Budapesten addig nem lesz látványos a javulás, amíg vissza nem térnek a külföldi turisták.

A KSH adatai szerint tavaly a magyarok 4,5 millió külföldi utazást bonyolítottak le: a legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, de kedvelt még Olaszország, Ausztria, Spanyolország, Bulgária, Görögország, Törökország is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ifj. Knézy Jenő lesz a győri önkormányzati médiacég vezetője

Ifj. Knézy Jenő lesz a győri önkormányzati médiacég vezetője

166 millióból építettek 7 kilométernyi utat bicikliseknek Tátnál, ebből 781 méter valódi kerékpárút

166 millióból építettek 7 kilométernyi utat bicikliseknek Tátnál, ebből 781 méter valódi kerékpárút

Várkonyi Andrea a TV2 és a Life TV után saját lábára áll

Várkonyi Andrea a TV2 és a Life TV után saját lábára áll