szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német Wirecard korábbi vezetőjét majdnem az egész világon körözik, az ázsiai üzletág korábbi vezetője pedig természetes úton, vérmérgezésben meghalt.

Majdnem 2 milliárd dollárral, vagyis több mint 650 milliárd forinttal nem tudott elszámolni a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó, a német tőzsdén jegyzett legnagyobb cég, a Wirecard. Kiderült ugyanis, hogy Jan Marsalek vezetése alatt a cég mérlegében szereplő készpénzállomány 80 százaléka hiányzik – pontosabban nem is létezett.

A botrány kirobbanása után azonnal elbocsátották a vezetőt, akit a vállalat pénzügyi jelentésének meghamisításával vádolnak. Marsalek a müncheni ügyészség vezette nyomozás első számú gyanúsítottja.

Az eltűnt kétmilliárd euró nyomában: biztonságban van a pénzünk a fintech cégeknél?

Valószínűleg nem eltűnt, hanem nem is létezett az az 1,9 milliárd euró, amellyel Európa egyik legnagyobb online fizetési szolgáltatója, a Wirecard nem tud elszámolni. De ez nem azt jelenti, hogy aki eddig megbízott a fintech cégekben, annak az egész rendszerben kellene csalódnia.

Az értesülések szerint Marsalek egyébként Fehéroroszországban bujkálhat. Az Interpol vörös riasztást adott ki rá, ami azt jelenti, hogy a hatóság felkéri mind a 194 tagállamát, hogy ha tudnak a keresett személy hollétéről, helyezzék előzetes letartóztatásba, hogy később kiadhassák – írta a Napi.hu.

Eközben a Fülöp-szigetek Igazságügyi Minisztériuma megerősítette, hogy az országban elhunyt Christopher Bauer, a cég ázsiai ügyekért felelős korábbi igazgatója. Természetes úton, vérmérgezésben halt meg a Bloomberg értesülései szerint.

A Wirecard ázsiai üzletága azért fontos az ügyben, mert itt keletkezett az a sok millió eurónyi fiktív jövedelem, amivel a befektetőket akarták elkápráztatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oszkó cáfolja, hogy a Momentum szakértője lesz

Oszkó cáfolja, hogy a Momentum szakértője lesz

"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

"Sokan nem térnek már vissza a sporthoz" – csapatokat tesz tönkre az Emmi járványprotokollja

Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be

Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be