szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Keleten kevésbé nő a számuk mint nyugaton.

A lakosság csaknem egynegyede szegénynek számít Brémában, azaz havi jövedelme nem éri el az átlag 60 százalékát, ami 1074 euró havonta. A kikötővárosban 24,9 százalékra nőtt a szegénységi küszöb alatt élők száma. Tíz éve ez még csak 20,1 százalék volt. Minden nyugati tartományban, sőt Berlinben is ez a tendencia tapasztalható - írja a közszolgálati Deutsche Welle. Ráadásul ezek a tavalyi állapotot mutatják, vagyis idén a koronavírus-járvány miatt minden bizonnyal tovább romlott a helyzet.

Különösen ott romolhat a helyzet, ahol csakis állami támogatással tudták megőrizni a munkahelyeket. Bár a német kormány 6,9 millió állást mentett meg támogatási programjával, de hosszú távon aligha vállalhatja fel ennyi munkahely finanszírozását. Ez pedig komoly gondokat okozhat a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában is, ahol a szegénység már tavaly is elérte a 18,5 százalékot.

Az újság szerint meglepő módon Hessen tartományban is nőtt a szegények száma, bár itt található Frankfurt - Németország pénzügyi és légiforgalmi központja. A legjobb a helyzet a két délnémet tartományban: Baden-Württembergben és Bajorországban, de a szegények száma ott is elérte a 12 százalékot.

Ehhez képest az egykori NDK jól szerepelt az elmúlt 10 évben: 1,6 százalékos csökkenést mutat a statisztika. Persze ez relatív, hiszen így is a lakosság 17,9 százaléka él a szegénységi küszöb alatt Németország keleti felén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
88 százalékkal csökkentheti a HPV-oltás a méhnyakrák kockázatát

88 százalékkal csökkentheti a HPV-oltás a méhnyakrák kockázatát

Budapest díszpolgára lesz Tarlós István és Demszky Gábor is

Budapest díszpolgára lesz Tarlós István és Demszky Gábor is

Patinás Mercedes 300 SL-t találtak egy elhagyott pajtában

Patinás Mercedes 300 SL-t találtak egy elhagyott pajtában