szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Közgyűlés ezzel (is) készül a vírus második hullámára.

A koronavírus-járvány második hullámára való felkészülés jegyében a fővárosi fenntartású idősotthonok és a hajléktalanellátó intézmények 373,5 millió forintos többlettámogatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését egyhangúlag támogatták a képviselők.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában 11 idősotthon működik 28 telephellyel. A bentlakásos szakosított ellátás biztosítására 3925 engedélyezett férőhely áll rendelkezésre.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei naponta csaknem háromezer hajléktalan embernek nyújt szociális szolgáltatásokat. Közülük mintegy kétezer ember számára biztosítanak lakhatási lehetőséget éjjeli menedékhelyeken és átmeneti szállásokon, valamint a családok átmeneti otthonában – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Idősotthonban halt meg a koronavírus minden negyedik magyar áldozata

A fővárosi operatív törzs intézményvezetői kérésre rendelt el augusztus 19-től látogatási és kijárási tilalmat a Pesti Úti Idősek Otthonában - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi az Óbudai-sziget árvízvédelmi beruházásra vonatkozó kormányhatározat hatályon kívül helyezését a beavatkozás aránytalanságára hivatkozva. A Karácsony Gergely főpolgármester jegyezte előterjesztést a képviselők 18 igennel, két nem szavazat ellenében, kilenc tartózkodás mellett támogatták.

Az elfogadott javaslatban az is olvasható, hogy a szigetet a 2000-es években érte el a legutóbbi árvíz, azóta megépült a jelenlegi árvízvédelmi töltés, és ezért nem indokolt a plusz árvízvédelmi mű létesítése. Továbbá a tervezett beavatkozás több ponton tereprendezéssel megváltoztatná a sziget természetes terepfelületét, és a tervezett árvízvédelmi megoldások sok fa kivágásával számolnak. Ha a kormány nem vonja vissza határozatát, akkor a közgyűlés szeptemberi ülésén döntenének arról, hogy változtatási tilalmat rendelnek el a Hajógyári-sziget területére.

Az előterjesztésben ugyanakkor emlékeztettek arra is, hogy július 30-án a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely bejelentette: a kormány döntött arról, hogy a Óbudai-szigeten semmilyen beruházást nem támogatnak, és nem kívánnak továbbra sem olyan beruházást megvalósítani, amit az önkormányzat nem támogat. A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) elmondta, a Hajógyári-szigetet a Gyurcsány-kormány idején privatizálták, és azt az Orbán-kormány vásárolta vissza 2014-ben a magyar államnak. A kabinet pedig a közelmúltban megerősítette, nem kíván nagyberuházást végrehajtani a területen – tette hozzá. A kormánypárti politikus nem értett egyet a városvezetés javaslatával, mivel szerinte annak elfogadása esetén a jövő évi Sziget-fesztivál megtartása is veszélybe kerül.

Kiss László (DK), a III. kerület polgármestere elmondta, az indítvány elfogadása azért szükséges, mert a városrész vezetői és lakosai egyértelműen elutasítják azt az ötletet, hogy mobilgát épüljön a Hajógyári-szigeten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos az Európai Bizottság alelnöke

Koronavírusos az Európai Bizottság alelnöke

Doku360: "Elvitt bennünket a népvihar, orrán-száján mi játszottunk a nagyszínpadokon"

Doku360: "Elvitt bennünket a népvihar, orrán-száján mi játszottunk a nagyszínpadokon"

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja