szerző:
F.Z.
Tetszett a cikk?

2009-ben volt utoljára példa arra, hogy a nemzeti össztermék nominálisan is csökkent.

Az idei esztendőben az államháztartás hiánya 3704 milliárd forint lehet, az idei hazai össztermék pedig 46 369 milliárd, vagyis a deficit a GDP csaknem nyolc százaléka – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal honlapján. Az Európai Bizottságnak küldött jelentésből kiderül, hogy a központi költségvetés hiánya 3086 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 674 milliárd, az önkormányzatok viszont csak minimális mértékben adósodhatnak el az idén.

A hiánymutató egybevág Varga Mihály pénzügyminiszter legutóbbi előrejelzésével. A Brüsszelnek jelentett GDP-prognózis viszont nagyobb annál, mint ami az Államadósság-kezelő Központ honlapján néhány hete megjelent. A befektetőknek szóló, angol nyelvű prezentáció lábjegyzetében ugyanis 45 659,8 milliárdos GDP-előrejelzés szerepelt az idei évre. A korrekciónak valószínűleg az árszintemelkedés lehet az oka. A találgatás magyarázata, hogy az Orbán-kormány nem tart nyilvános havi tájékoztatókat az államháztartás helyzetéről és kilátásáról, mint az elődei.

A folyó áras GDP-adat értelemszerűen a gazdasági visszaesés és az infláció mértékén múlik. Idén az előbbi tehát jóval meghaladja a meglehetősen erőteljes drágulást; bár statisztikai értelemben a GDP „árindexe” nemcsak a fogyasztói árakat tartalmazza, hanem a gazdaság egészének árváltozását. A tavalyi GDP 47 514 milliárd forint volt, csaknem 10 százalékkal nagyobb, mint a 2018-as, ami imponálóan erőteljes növekedést jelent – mind a termelésben, mind az árak színvonalában.

A nominális GDP csökkenésére legutóbb 2009-ben, a pénzügyi válság utáni recesszióban volt példa, akkor a megelőző évi 27 217,4 milliárdos hazai össztermék 26 458,3 milliárdra zsugorodott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon

Megérkezett az AC/DC legújabb videoklipje

Megérkezett az AC/DC legújabb videoklipje

Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá