Szijjártó felszólította Bident, hogy magyarázza meg ukrajnai korrupciógyanús ügyeit

Szijjártó felszólította Bident, hogy magyarázza meg ukrajnai korrupciógyanús ügyeit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A demokrata párti amerikai elnökjelöltnek először meg kellene válaszolnia az ukrajnai korrupciógyanús ügyeiben felvetődő kérdéseket, mielőtt újra Magyarországgal kezdene foglalkozni – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A közösségi oldalán megjelent videóban Szijjártó Péter felidézte, hogy Barack Obama elnöksége alatt Joe Biden alelnökként nyolc évig sokat foglalkozott közép-európai kérdésekkel, most pedig a demokraták elnökjelöltje a néhány hét múlva sorra kerülő amerikai választáson. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a demokraták hivatali ideje alatt a közép-európai országok kioktatása, folyamatos támadása zajlott amerikai részről. „Mi magyarok a saját bőrünkön éreztük mindezt” – fogalmazott a tárcavezető, majd példaként említette a magyar alaptörvény elfogadását kísérő támadásokat, valamint azt is, hogy az „amerikai nagykövetség vezetői milyen önfeledt örömmel vettek részt azokon a budapesti tüntetéseken, amelyeket az ellenzék a kormánnyal szemben rendezett”. Emellett emlékezni kell azokra a politikailag rendkívül elfogult véleményekre is, melyeket a magyar ellenzék támogatása és a magyar kormány támadása érdekében hoztak nyilvánosságra – tette hozzá.

Biden: Nézzék csak, mi történt Magyarországon!

Belarusz, Lengyelország, Magyarország, meg a világ összes banditája. Izgalmas lesz, ha Bident elnökké választják.

Arról is beszélt Szijjártó, hogy Joe Biden abban az időszakban nagyon sokat foglalkozott Ukrajnával, „volt egy olyan időszaka az alelnöki periódusának, amikor kis túlzással többet járt Ukrajnába, mint a Washingtonon kívüli vidéki Amerikába”. „Ez volt az az időszak, amikor a fia, hogyhogy nem az egyik fő ukrajnai energetikai vállalat egyik igazgatói pozícióját töltötte be” – mondta, aláhúzva, abban az időszakban rendkívül korrupciógyanús ügyek történtek az ukrán energetikai szektorban.

Biden most újra szájára vette Közép-Európát, és egy kampányeseményen teljesen igaztalan és méltatlan vádakkal illete Magyarországot és Lengyelországot – magyarázta Szijjártó, aki szerint

jó lenne, ha az elnökjelölt, mielőtt újra Közép-Európával kezdene foglalkozni, megválaszolná, hogy a fia milyen szerepet játszott azokban a korrupciógyanús ügyekben, amelyek az ukrajnai energetikai szektorban végbementek.

Szijjártó közölte: arra is választ várnak, hogy Biden milyen módon vetette latba politikai befolyását a fia és a fia által vezetett vállalat nyereségessége érdekében; miért helyezett nyomást az ukrán kormányra és államra, hogy menesszék az ukrán főügyészt, milyen köze volt ennek a menesztésnek ahhoz, hogy teljesen elültek a Joe Biden fiának energetikai üzleteihez kötődő nyomozások.

Szijjártó arra reagált, hogy Biden egyik kampánybeszédében Fehéroroszországhoz hasonlította Lengyelországot és Magyarországot. „Látjuk, mi történik Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországon és a világ azon részein, ahol totalitárius rendszerek emelkednek fel” – mondta a politikus.

A magyar kormány teljes mellszélességgel támogatja a jelenlegi elnök, a republikánus Donald Trump újraválasztását. Sőt, Szijjártó a közelmúltban azt is szorgalmazta, hogy Trumpnak ítéljék oda a Nobel-békedíjat, amiért az amerikai elnök elérte, hogy az Egyesült Arab Emírségek normalizálja Izraelhez fűződő kapcsolatait. Orbán Viktor miniszterelnök már négy évvel ezelőtt is Trump mellett állt, ám csak akkor kapott meghívást a Fehér Házba, amikor Magyarország bejelentette, hogy nagy mennyiségű amerikai fegyvert vásárol.   

Sok minden segíthet Bidennek legyőzni Trumpot, de az nemigen, hogy alelnök volt

Az USA történetében több alelnök örökölte meg az elnöki posztot, mint ahányat megválasztottak rá. Még kevesebben tudták kinevelni a közvetlen utódjukat, ahogyan a demokrata Joe Biden szeretné Kamala Harrisszel.

Hozzászólások