Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy négyfős társaság kifejezetten kistelepüléseket keresett meg azzal az ajánlattal, hogy bízzák rájuk a játszóterek felújítását, aztán egész rendszert hoztak létre, hogy ezzel megcsapolják az uniós pénzeket.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján emelt vádat a Fővárosi Főügyészség négy férfi ellen, akik túlszámlázással több mint 700 millió forintos kárt okoztak játszóterek felújítására szolgáló uniós támogatások felhasználása során.

A vádirat szerint egy 59 éves férfi, aki egy pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, 2007-ben megtudta, hogy 2008-ban európai uniós támogatások igényelhetők kültéri, közcélú játszóterek kialakítására, illetve azok korszerűsítésére.

A férfi elhatározta, hogy a támogatási rendszert kijátszva valótlan árajánlatok alapján eltúlzott összegekre fog pályázni; az üzletbe munkatársait is bevonta, egy 42 éves és egy 41 éves férfit, illetve egy 64 éves üzletembert, aki a későbbi kivitelezésekre egy új céget is alapított.

A pályázatíró cég ezután 5000 főnél kevesebb lakosú településeket keresett meg azzal, hogy az önkormányzat számára pályázati pénzből, a településnek lényegében ingyen felújítják a játszótereket, ha őket bízzák meg.

A vádlottak kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől. Később ezeket felhasználva pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek – közölte az ügyészség.

A kivitelezést 60 önkormányzat esetében sokkal kisebb ráfordítással valósították meg, azonban a számlákat a piaci árat jelentősen meghaladó összegekről állították ki. Az ügyészség szerint “a vádlottak ezzel részt vettek az uniós és a hazai költségvetés megkárosításában, amelyek az ügyleteket 75-25% arányban finanszírozták”. 2009-2013 között a vádlottak közül hárman 536 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak, negyedik társuk közel 187 millió forint vagyoni hátrány okozásában működött közre.

Az ügyészség indítványozta vádiratában, hogy a bíróság ítélje a négy férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, ezen túl tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a cégvezetéstől.

Hozzászólások